aristotelis_agalma_apth_20100823_03Κεντρική  θέση στον παγκόσμιο φιλολογικό χάρτη των κλασικών σπουδών καταλαμβάνει για πέμπτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη χάρη στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία με θέμα …>>>

τις δι-ειδολογικές επαφές στη Λατινική Φιλολογία, που διοργανώνει ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Corpus Christi College for the Study of Greek and Roman Antiquity του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από 27 έως 29 Μαΐου 2011 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Με  το συνέδριο αυτό συνεχίζεται ένας θεσμός που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2007 με στόχο να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κέντρο των διεθνών φιλολογικών εξελίξεων, προσελκύοντας με ετήσια περιοδικότητα κορυφαίους ανά τον κόσμο κλασικούς φιλολόγους και συμβάλλοντας στην ενίσχυση του διαλόγου πάνω στα κεντρικότερα ζητήματα που απασχολούν την τρέχουσα φιλολογική έρευνα. Το κύρος της διοργάνωσης επισφραγίζεται από το γεγονός ότι τα πρακτικά του συνεδρίου δημοσιεύονται από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της Ευρώπης στις ανθρωπιστικές σπουδές, Walter de Gruyter (Berlin & New York).

Στο πέμπτο συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία θα συμμετάσχουν 30 έγκριτοι κλασικοί φιλόλογοι εκπροσωπώντας 19 από τα πλέον σημαντικά πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας (Harvard, Columbia, Yale, Cornell, Emory, Colorado, Washington Seattle, Sydney, Cambridge, Oxford, Manchester, Berlin, Ρώμη). Την ευθύνη και τον συντονισμό του Συνεδρίου έχουν οι καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής και κ. Αντώνιος Ρεγκάκος. 

Οι  εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 9.00 π. μ. στο Αμφιθέατρο «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με την εισαγωγική ομιλία του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Θ. Παπαγγελή, ο οποίος ειδικεύεται κυρίως σε θεωρητικά ζητήματα (ποιητικής κατά κύριο λόγο) της ύστερης δημοκρατικής και αυγούστειας λογοτεχνίας. Θα μιλήσουν επίσης ο καθ. Stephen Hinds (Πανεπιστήμιο Washighton, Seattle), ο καθ. Philip Hardie (Πανεπιστήμιο Cambridge), ο καθ. Richard Thomas (Πανεπιστήμιο Harvard), και η καθ. Κatharina Volk (Πανεπιστήμιο Columbia), οι οποίοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους σπουδαιότερους μελετητές της αυγούστειας περιόδου. Συμμετέχουν επίσης ο βασιλικός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Richard Hunter, ο καθ. Marco Fantuzzi (Πανεπιστήμιο Columbia/Macerata), η καθ. Carole Newlands (Πανεπιστήμιο του Colorado), ο καθ. Kirk Freundenburg (Πανεπιστήμιο Yale), ο καθ. Alessandro Schiesaro (Πανεπιστήμιο της Ρώμης – La Sapienza) και η καθ. Frances Muecke (Πανεπιστήμιο του Sydney). Ζητήματα ιστορικοπολιτικής ερμηνείας εκπροσωπούνται από τον καθ. David Konstan (Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης), ενώ την καταληκτική ομιλία θα εκφωνήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συνδιοργανωτής του συνεδρίου, Stephen J. Harrison, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα ερμηνείας δι-ειδολογικής επαφής στον χώρο της Λατινικής λογοτεχνίας.

Η ευρύτερη θεματική του συνεδρίου ασχολείται με την έννοια και τον προσδιορισμό του είδους στην κλασική και ειδικότερα στη λατινική λογοτεχνία.

Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε προβληματισμούς της σύγχρονης έρευνας που σχετίζονται με τον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ ομοειδών και μη κειμένων, με την υπέρβαση των ειδολογικών ορίων, την «ειδολογική αστάθεια» και τον «εμπλουτισμό» του είδους. Υπό το πρίσμα λογοτεχνικών, ιστορικών, ιδεολογικο-πολιτικών και κειμενοκεντρικών προσεγγίσεων θα αποτιμηθούν κείμενα που φαίνεται ότι υπερβαίνουν παγιωμένες ειδολογικές δομές και θα διερευνηθούν τα αποτελέσματα των ειδολογικών αυτών «μετατοπίσεων», οι οποίες οδηγούν με ενδιαφέροντα τρόπο στον μετασχηματισμό του αρχικού κειμένου και ενδεχομένως στη διαμόρφωση καινούργιων ειδολογικών κατηγοριών.

Πληροφορίες:  http://www.lit.auth.gr (τμήμα συνέδρια)