xrima_02«Το κούρεμα του χρέους θα οδηγούσε τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στα "Τάρταρα" και θα χρειαστεί όσο ποσό κουρέψουμε να το αναπληρώσουμε εκδίδοντας καινούριο χρέος για να το στηρίξουμε». …>>>

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία". Μάλιστα, έκρινε ότι ο Κ. Σημίτης και η Βάσω Παπανδρέου άνοιξαν «λάθος συζήτηση, σε λάθος ώρα» σχετικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης.

Δε συμφωνούν, πάντως, μαζί του, τα κόμματα. Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «μονόδρομος για τα εργατικά λαϊκά στρώματα, για να αποκρούσουν τα χειρότερα, είναι να χρησιμοποιήσουν τώρα τη μεγάλη τους δύναμη: Τη πολιτική τους χειραφέτηση, την οργάνωση και αντεπίθεσή τους για τη συμμαχία, τα δικαιώματά τους, τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης καταφέρεται κατά των εκπροσώπων της τρόικας, υποστηρίζοντας πως «με κάθε επίσκεψή τους γίνονται και πιο αυταρχικοί. Ας καταλάβουν πως δεν είναι “μαγαζάτορες” και δεν είμαστε “πελάτες”, δεν είναι “αφεντικά” και δεν είμαστε “υποτακτικοί”, είμαστε “συνέταιροι” σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού, Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε πως «η αναδιάρθρωση, παρά τις διαψεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, αποτελεί το πιο ισχυρό ενδεχόμενο(...). Απέναντι στην πολιτική της αναδιάρθρωσης προς όφελος των οικονομικά ισχυρών και των τραπεζών αντιπροτείνουμε την επιθετική συνολική επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με διαγραφή μέρους του χωρίς να πλήττονται τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και οι τραπεζικές καταθέσεις» συμπλήρωσε.

Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της κάλεσε την κυβέρνηση «αντί να περικόπτει επιδόματα ανεργίας και δαπάνες ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων, να στηρίξει την παραγωγική διαδικασία που βρίσκεται καθηλωμένη σε βαθιά ύφεση». Χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τον αναπροσδιορισμό «του ανενεργού-με ευθύνη της κυβέρνησης-ΕΣΠΑ και την ενεργοποίηση των δημοσίων επενδύσεων».