deth_pyrgos_ote_1"Όλη η πόλη γελά σε βάρος μας και σοβαροί άνθρωποί της μας θυμίζουν τη ρήση "κατέστημεν η χλεύη των ηττημένων". Τάδε έφη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Θεσσαλονίκη", για το θέμα της ΔΕΘ.

Τι έχει συμβεί; Απλούστατο: Ενώ προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου και το τοπικό ΠΑΣΟΚ είχαν εξαγγείλει μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, ενώ την ίδια θέση είχε ανακοινώσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ μετεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου ξαναείπε τη λέξη "Σίνδος" ως έδρα της... νέας ΔΕΘ, τελευταία έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία γύρω από το θέμα της μετεγκατάστασης. Στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καλοβλέπουν τη λύση της μετεγκατάστασης στην περιοχή "Λαχανόκηποι", στα δυτικά της πόλης, αλλά εντός ορίων του δήμου.

Κι ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης προτείνει να διατηρηθούν κτίρια της υπάρχουσας ΔΕΘ για να φιλοξενούνται κλαδικές εκθέσεις, όπως η Kosmima, μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ θέλουν τα πάντα στη δυτική είσοδο της πόλης, η οποία, πριν χρόνια, με τη σκέψη και μόνον ότι υπήρχε το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να οργανώσει την παγκόσμια διεθνή έκθεση EXPO 2010, άλλαξε, εν μέρει, πρόσωπο, με το κτίσιμο εμπορικών κέντρων και την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων. Αλλά ως εκεί... Η EXPO χάθηκε και το μόνο που έμεινε ήταν τα εμπορικά κέντρα και τα ξενοδοχεία...

Από το 2008 που χάθηκε οριστκά η περίπτωση διοργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης, ο μόνος που έμεινε να μιλάει για τους Λαχανόκηπους ήταν ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος. Ακόμη και το κόμμα του έβλεπε μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο... Ώς τώρα.

Τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές του νομού, δηλώνουν εξοργισμένα "με την αδιαφορία της ηγεσίας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με το θέμα της ΔΕΘ", στο ρεπορτάζ της εφημερίδας. Κρατούν, όμως, την ανωνυμία τους. Τώρα, δηλώνουν εξοργισμένοι και με την αλλαγή ηγεσίας στο τιμόνι της ΔΕΘ Α.Ε., η οποία, πάντως, είχε ληφθεί απο τον Δεκέμβριο του 2010 -δεν προχώρησε, διότι η απομάκρυνση θα έπρεπε να συνδυαστεί με τις αλλαγές στην εταιρική μορφή της ΔΕΘ και της HELEXPO.

Σε οτι αφορά το μέλλον της έκθεσης, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Το πιο πιθανό είναι το θέμα να χειριστεί αποκλειστικά ο αρμόδιος Υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τα σενάρια είναι τρία: 1) Να επιλεγεί νέος πρόεδρος μέσω opengov και να διοριστεί εκτελεστικό μέλος 2) να διοριστεί ένα πρόσωπο με τη διπλή ιδιότητα του προέδρου και του μέλους, 3) να ανατεθεί η ηγεσία της ΔΕΘ στη Helexpo.

Να σημειωθεί ότι διευθυντής στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" είναι ο Μ. Αλεξανδρίδης, πρώην μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, πρώην γενικός διευθυντής της ΕΤ3, το όνομα του οποίου ανέφερε, κατά την αποχώρησή του από την ηγεσία της ΔΕΘ ο -παραιτηθείς- πρόεδρος Γιάννης Κωνσταντίνου. Ο κ. Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι η εφημερίδα με αρνητικά δημοσιεύματα επιδίωξε την αποπομπή του. Σήμερα η εφημερίδα απάντησε ότι το ρεπορτάζ της, "το οποίο αποκάλυπτε ότι έρχονται παραιτήσεις και καρατομήσεις στη ΔΕΘ και δύο ημέρες μετά επαληθεύτηκε. Το δεύτερο(σ.σ. ρεπορτάζ) αφορούσε την περιπέτεια με τις τέντες στο Ελληνικό, η σκανδαλώδης αγορά των οποίων απετράπη μετά το δημοσίευμα. Και το τρίτο(σ.σ. επίσης ρεπορτάζ το οποίο αναφερόταν στη ΔΕΘ) αποκάλυπτε τις προθέσεις των Γ. Καρατζαφέρη και Άνθιμου να μποϊκοτάρουν την 75η ΔΕΘ, για να αποδοκιμάσουν το διορισμό του κ. Κωνσταντίνου στην προεδρία της εταιρείας". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι, "με το εν λόγω δημοσίευμα ουσιαστικά στήριζε τον κ. Κωνσταντίνου και αποδοκίμαζε το σχεδιαζόμενο μποϊκοτάζ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το οποίο τελικώς εγκαταλείφθηκε".


από το www.difernews.gr