aggelioforos_efialtika_senaria_01Αν κάποιος έλεγε, πριν από δύο χρόνια, ότι υπάρχει κίνδυνος να βάλει λουκέτο ο Αγγελιοφόρος, θα τον περνούσαν για ηλίθιο ή, για σπεκουλαδόρο. Τώρα, το ενδεχόμενο αυτό είναι μπροστά, αν πιστέψει, κανείς, φυσικά, τον εκδότη, Αλ. Μπακατσέλο. Το σίγουρο(;) είναι ότι τη Δευτέρα θα ΄χουμε 24ωρη απεργία στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος. …>>>

 

Σύμφωνα με τον εκδότη, “το μαγαζί δε βγαίνει” και, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρέπει να γίνουν περί τις 50 απολύσεις. Κι όπως φαίνεται, βάλθηκε να τις κάνει μέσα σε δυο-τρεις μήνες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ συμφώνησε (!) κι έσπρωξε τα μέλη της στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειωμένες αμοιβές, καθώς η εργοδοσία είχε υποσχεθεί πως, μ’ αυτόν τον τρόπο, δε θα γίνουν απολύσεις. Η λογική του “ας πάρουμε κουτσουρεμένο μισθό από το να μην πάρουμε καθόλου”, πέρασε… Μόνον που, κάποιοι πλέον θα παίρνουν κουτσουρεμένο μισθό, ενώ κάποιοι άλλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου…

Την περασμένη εβδομάδα, η εργοδοσία πρότεινε εθελούσια έξοδο εργαζομένων. Ανταποκρίθηκαν έξι: οι Παπαγρηγορίου, Τανανάκης, Πετρίδης, Σπυράκη, Σουρμελίδης και Νεστορίδης(δημοσιοποιώ τα ονόματά τους επειδή πρόκειται για εθελούσια αποχώρηση, αν κάποιος θεωρεί ότι δεν έπρεπε, του ζητώ συγνώμη και είμαι έτοιμος να επανορθώσω). Παραιτήθηκαν παίρνοντας αποζημίωση (σε πέντε δόσεις) συν έναν μισθό μπόνους. Φυσικά οι έξι δεν έφθαναν και, την Πέμπτη, μπήκε λουκέτο στο free press “Διαδρομές” του ομίλου κι απολύθηκαν οι δύο συνάδελφοι που απασχολούνταν σ’ αυτό –μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ (τα ονόματά τους γνωστά, αλλά δε δημοσιοποιούνται εκτός αν δεν έχουν πρόβλημα οι ίδιοι). Μαζί τους απολύθηκαν και τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και ωρομίσθιοι από την εκτυπωτική μονάδα της “Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος”, στο Κιλκίς.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ αντέδρασε με ανακοίνωση. Τη συνυπογράφουν η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου και η Ένωση Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Θεσσαλονίκης. “Την οδό της αντιπαράθεσης επέλεξε η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, επιβεβαιώνοντας με οδυνηρό τρόπο τα σενάρια που η ίδια ανακίνησε για συρρίκνωση της επιχείρησης απολύοντας εργαζόμενους”, τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση. Όπως υπογραμμίζεται, ζητήθηκε η ανάκληση των απολύσεων και η τήρηση των δεσμεύσεων και διαβεβαιώσεων από την πλευρά της ιδιοκτησίας της εφημερίδας Αγγελιοφόρος. “Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα η διοίκηση της ΕΒΕ ΑΕ να επιδεινώνει το ήδη βεβαρημένο κλίμα, να δυναμιτίζει την εργασιακή ειρήνη και -εν τέλει- να κλυδωνίζει την ίδια την επιχείρηση”, προστίθεται.

Οι Ενώσεις ξεκαθαρίζουν ότι είναι υπέρ του διαλόγου, ωστόσο “προστά στην αδιαλλαξία και τις ενέργειες της διοίκησης της ΕΒΕ ΑΕ οι Ενώσεις, έχοντας διακηρύξει ότι θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των μελών τους (και όχι μόνον), προκηρύσσουν 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τη Δευτέρα 2/5/2011”. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις 9 π.μ. της Δευτέρας έως τις 9 π.μ. της Τρίτης. Καλούν δε σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας έξω από τα γραφεία του Αγγελιοφόρου.