Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, που διοργανώνει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της …>>>

Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την Τρίτη 19 Απριλίου 2011 ως εξής:

Στις 10.15 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.

- Ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στις 11.00 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων του Γ’.Σ.Σ. από τους κ.κ.:

Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σ.Σ., Περιφερειάρχη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, καθώς και από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 19η Απριλίου ορίστηκε ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, διότι είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα, παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό. Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.