Ας ρίξουμε μια ματιά σε γεγονότα που έγιναν στον κόσμο και την Ελλάδα, σαν σήμερα:


397
πεθαίνει ο άγιος Αμβρόσιος, επίσκοπος του Μιλάνου και ένας από τους πλέον εξέχοντες Πατέρες του χριστιανικού κλήρου του 4ου αι.
1541
ο Ιγνάθιο Λογιόλα, που ασχολήθηκε και με την επιστήμη των μαθηματικών, ιδρύει το τάγμα των Ιησουϊτών.
1581
ο Άγγλος θαλασσοπόρος σερ Φράνσις Ντρέικ ολοκληρώνει τον περίπλου της Γης και χρίζεται ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ Α.
1814
το Παρίσι βρίσκεται υπό κατοχή και ο Ναπολέοντας παραιτείται για πρώτη φορά από το θρόνο.
1818
το αμερικανικό Κογκρέσο αποφασίζει, πως η σημαία των Η.Π.Α. θα πρέπει να έχει 13 κόκκινες και άσπρες γραμμές και 20 αστέρια, όσες και οι Πολιτείες. Αργότερα τα αστέρια θα γίνουν πολύ περισσότερα.
1841
πεθαίνει από πνευμονία ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Γουίλιαμ Χάρισον, μόλις ένα μήνα αφότου ανέλαβε καθήκοντα.
1875
γεννιέται ο Γάλλος μαέστρος Πιέρ Μοντέ.
1884
γεννιέται ο Γιαμαμότο Ισορόκου ανώτατος αξιωματικός του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού, ο αρχιτέκτονας της επίθεσης εναντίον των Αμερικανών στο Περλ Χαρμπορ.
1887
εκλέγεται στην Αργκόνια του Κάνσας η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία των ΗΠΑ, η Σουζάνα Μεντόρα Σέιλτερ.
1892
η West Bromwich Albion κερδίζει την Darwen με 12-0 στην μεγαλύτερη νίκη της Α Κατηγορίας στην Αγγλία. Η Nottingham Forest θα ισοφαρίσει το ρεκόρ το 1909 εναντίον της Leicester Fosse.
1895
γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής Άρθουρ Μάρεϊ.
1905
η ισχυρή σεισμική δόνηση, που πλήττει την Ινδία, στην περιοχή της Κάνγκρα στοιχίζει τη ζωή σε 370.000 ανθρώπους.
1909
στην Ελβετία, δίνεται αναλογικό δικαίωμα ψήφου στο καντόνι της Λουκέρνης.
1910
ο Γάλλος υπουργός Άμυνας αξιώνει την καθιέρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής εκπαίδευσης.
1911
στις ΗΠΑ, το Νομοθετικό Σώμα της Μασαχουσέτης απορρίπτει την πρόταση για παροχή ψήφου στις γυναίκες.
1914
γεννιέται στην Ινδοκίνα από Γάλλους γονείς η συγγραφέας Μαργκερίτ Ντιράς.
1915
γεννιέται ο "Πατέρας των Σικάγο Μπλουζ" ο Αμερικανός μουσικός Μάντι Γουότερς.
1919
το θωρηκτό Αβέρωφ μπαίνει στο λιμάνι της Σμύρνης θριαμβευτικά, με 50 χιλιάδες Έλληνες να πανηγυρίζουν στην προκυμαία - μην γνωρίζοντας το μέλλον.
1920
ο Κεμάλ ανακηρύσσει τον εαυτό του Μέγα Βεζίρη και υπουργό των Στρατιωτικών.
1922
γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο μουσικοσυνθέτης και βραβευμένος με Όσκαρ Έλμερ Μπερνστάιν.
1924
πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο τον περασμένο Νοέμβριο.
1929
διεξάγεται το πρώτο αμερικανικό Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης.
1930
ο Βρετανός Άντι Σαντχαμ γίνεται ο πρώτος παίκτης του κρίκετ, που σημειώνει περισσότερα από 300 runs (325) στον αγώνα με τις Δ. Ινδίες στην Τζαμάικα.
1931
πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Γάλλος Αντρέ Μισελέν, ο άνθρωπος, που εφηύρε τα ελαστικά αυτοκινήτων το 1891. Τρία χρόνια πριν, ο Ντάνλοπ είχε εφεύρει τη σαμπρέλα.
1932
γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Άντονι Πέρκινς, που θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου για την ερμηνεία του στο ρόλο του παράφρονα δολοφόνου, στην ταινία "Ψυχώ" του Άλφρεντ Χιτσκοκ.
1934
απαγορεύεται η έξοδος των αλλοδαπών από τη Γερμανία, χωρίς την έγκριση της αστυνομίας.
1939
ο Φαϊσάλ Β γίνεται βασιλιάς του Ιράκ.
1944
πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών στη Γερμανία ο ζωγράφος Όσκαρ Σλέμερ, γνωστός από τη σχέση του με το κίνημα Μπαουχάουζ.
1945
γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός και νυν εκπρόσωπος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, που είχε πάρει δυναμικά μέρος στην εξέγερση του Μάη του 68 στο Παρίσι, ως ο "Κόκκινος Ντάνι".
1948
γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και δημιουργός της νουβέλας "Υπερίωνας", Ντάν Σίμονς.
1949
δώδεκα κράτη υπογράφουν το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ιδρύοντας με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ.
1952
οι ΗΠΑ. υπογράφουν συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας με τη Χιλή.
1957
γεννιέται ο Φιλανδός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Άκι Καουρισμάκι, ο οποίος με την ταινία του "Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν" κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ των Κανών το 2002.
1961
στην Κατάνγκα του Κονγκό, πλήθος ανθρώπων επιτίθενται σε δυνάμεις του ΟΗΕ., που προστατεύουν το αεροδρόμιο.
1962
πεθαίνει ο μουσουργός Μανόλης Καλομοίρης.
1964
τραγούδια των Μπιτλς καταλαμβάνουν και τις πέντε πρώτες θέσεις του αμερικανικού Billboard, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.
1968
η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που παίρνει Ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με 89-82. Βασικοί συντελεστές οι Γ. Αμερικάνος (29), Χρ. Ζούπας (12), Γ. Τρόντζος (24), Στ. Βασιλειάδης (11), Α. Λαρετζάκης (6), Α. Χρηστέας (4) και Λ. Τσάβας (3). Στη ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα ο Βασίλης Γεωργίου παραληρεί, ενώ μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, που γίνεται ο αγώνας βρίσκονται 80.000 θεατές, ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
1969
ο δρ. Ντέντον Κούλεϊ πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς.
1971
στη Χιλή, ο συνασπισμός του αριστερού υποψήφιου για την προεδρία της χώρα Σαλβαδόρ Αλιέντε κερδίζει το 49,5% των ψήφων στις εκλογές.
1972
οι Σοβιετικοί δεν επιτρέπουν στον Σολζενίτσιν να μεταβεί στη Σουηδία προκειμένου να παραλάβει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1973
γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Είκοσι οχτώ χρόνια αργότερα οι δίδυμοι πύργοι θα καταρρεύσουν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα
1974
ο Χανκ Ααρόν πετυχαίνει το 714ο home run ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μπέιμπ Ρουθ.
1975
ένα αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος, που μεταφέρει ορφανά παιδιά, συντρίβεται κοντά στη Σαϊγκόν, στο Βιετνάμ. Σκοτώνονται 172 άνθρωποι.
1976
ο πρίγκιπας Νοροντόμ Σιχανούκ παραιτείται από ηγέτης της Καμπότζης και τίθεται σε κατ οίκον περιορισμό.
1979
στο Πακιστάν, εκτελείται ο πρώην πρωθυπουργός Αλί Μπούτο, μετά από διαταγή του στρατηγού Ζία Ουλ Χακ.
1981
η Σούζαν Μπράουν γίνεται η πρώτη γυναίκα, που μετέχει στον πανεπιστημιακό ιστιοπλοϊκό αγώνα της Αγγλίας ως μέλος της ομάδας της Οξφόρδης.
1983
πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Γκλόρια Σβάνσον.
1984
ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν καλεί σε διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων.
1988
ο Έντι Χιλ γίνεται ο πρώτος οδηγός, που τρέχει το μίλι κάτω από 5.
1989
η UNESCO συμπεριλαμβάνει το Άγιο Όρος στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με τα ωραιότερα και διασημότερα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία.
1991
στις ΗΠΑ, έρευνα δείχνει ότι, οι αριστερόχειρες ζουν λιγότερο από τους δεξιόχειρες, κατά μέσο όρο πέντε με εννιά χρόνια, εξαιτίας των ατυχημάτων, που παθαίνουν από συσκευές, που έχουν κατασκευαστεί με πρότυπο τους δεξιόχειρες.
1992
στη Γερμανία, η αστυνομία ανακοινώνει ότι, στο πρώτο τρίμηνο του 1992, αυξήθηκαν κατά 400% οι επιθέσεις εναντίον ξένων.
1993
στη Βουλγαρία, το 9,7% του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής και το 3,4% τσιγγάνοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα απογραφής.
1994
στη Βοσνία, ο πρωθυπουργός Σίλατζιτς καταγγέλλει νέο κύμα εθνικών εκκαθαρίσεων.
1995
στην Ουκρανία, η Βουλή καταψηφίζει την κυβέρνηση επειδή απέτυχε να ανορθώσει την οικονομία της χώρας.
1997
την απόσυρση του νόμου περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Συνθήκη Σένγκεν), ζητά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
1999
ο Ολυμπιακός κερδίζει την ΑΕΚ με 3-1 σετ στην Δράμα κατακτώντας το έβδομο συνεχόμενο Κύπελλο βόλεϊ στην ιστορία του και το πρώτο του προπονητή του Ζόραν Γκάζιτς.
2001
πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Ραμόν Μεντόζα, ένας από τους πλέον επιτυχημένους προέδρους στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Επί των ημερών του (1985-96) ο μαδριλένικος σύλλογος κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ισπανίας και 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
2002
τα αιώνια παιδιά, ο Φοίβος και η Αθηνά επιλέγονται ως οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δύο κούκλες, ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων, φέρνουν το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον, και υπενθυμίζουν ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στο πνεύμα της χώρας που τους γέννησε.
2004
νέα εξέλιξη παίρνει η υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσια της Μαδρίτης, που στις 11 Μαρτίου στοίχισε τη ζωή σε 200 άτομα. Τέσσερις από τους υπόπτους για το μακελειό, ανατινάζονται όταν διαπιστώνουν ότι η ισπανική αστυνομία έχει περικυκλώσει το κτήριο στο οποίο κρύβονται. Κατά την έφοδο της αστυνομίας στο τετραώροφο κτήριο στο προάστιο Λεγκάνες της Μαδρίτης οι ύποπτοι πυροδοτούν τα εκρηκτικά με τα οποία είναι ζωσμένοι. Από τη σφοδρή έκρηξη χάνουν τη ζωή τους οι τέσσερις ύποπτοι, βορειοαφρικανικής καταγωγής, ένας αστυνομικός, ενώ τραυματίζονται και 15 άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έκρηξη έχασε τη ζωή του και ο επονομαζόμενος "Τυνήσιος", που φέρεται ως ο συντονιστής της ισλαμικής οργάνωσης που προκάλεσε τις αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη.