paremporio_paraliaki_01Μορφή «ανατολικού παζαριού» σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με ανεξέλεγκτη κατάληψη του ζωτικού χώρου των πεζοδρομίων έχει πάρει το παρεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον

βουλευτή Α Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΝΔ, Σ. Καλαφάτη. Αυτό επισημαίνει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.

Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, επικαλούμενος έρευνες εθνικών και διεθνών φορέων, τονίζει ότι ο όγκος του παραεμπορίου στη χώρα αποτιμάται στα 25 δισ. ευρώ, «γεγονός που περιορίζει τη ρευστότητα στην αγορά, ενώ οι απώλειες στην φορολογία ανάγονται περίπου σε 6 δισ. ευρώ» όπως υποστηρίζει.

Για την πάταξη του φαινομένου, ο κ. Καλαφάτης προτείνει τον συστηματικό έλεγχο όλων των «κρίκων της αλυσίδας» που κινούν το παραεμπόριο:

- Ξεκινώντας και πιάνοντας την άκρη του νήματος από τα πεζοδρόμια.

- Εντοπίζοντας τις παράνομες αποθήκες.

- Ελέγχοντας την παράνομη διακίνηση φορτίων, φτάνοντας στις πύλες εισόδου των παράνομων εμπορευμάτων (λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς κ.λ.π.).

Ο κ. Καλαφάτης ρωτά αν προτίθεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει, σχετικά με την ποινικοποίηση συνυπευθυνότητας των αγοραστών προϊόντων παραεμπορίου.