ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Πέντε χρόνια τρομοκρατούσαν καταστήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Εκβιασμοί, προστασία και τοκογλυφία ήταν μέσα στις παράνομες δραστηριότητες της σπείρα που εξάρθρωσε το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από πολύμηνη έρευνα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν νεαροί ηλικίας από 21 έως και 34 ετών. Ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία για 22 άτομα μεταξύ αυτών ο εγκέφαλος της σπείρας που συνελήφθει μαζί με άλλους οκτώ ενώ αναζητούνται άλλα 13 μέλη.

Οι αστυνομικοί μετά από πολύμηνη έρευνα διαπίστωσαν τη σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση τους σχέση. Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους ( modus operandi).Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους, από τον εγκέφαλο του κυκλώματος.
Εντοπίστηκαν τα (24) καταστήματα – επιχειρήσεις, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν με το πρόσχημα της παροχής προστασίας. Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).
Αναλυτικότερα, προέκυψε ότι τουλάχιστον 11 άτομα, δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά, με τοκογλυφικούς όρους, από τον 34χρονο «εγκέφαλο» του κυκλώματος, ο οποίος στη συνέχεια, μέσω των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και με διάφορες μεθόδους, απαιτούσε εκβιαστικά την καταβολή των παράνομων τόκων.
Ενδεικτικά για το έτος 2009, ο τοκογλυφικός δανεισμός ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ.
Τα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες χρηματικά ποσά, νομιμοποιούνταν παρανόμως με αγορές πολυτελών οχημάτων και ακινήτων, στις οποίες προέβαινε ο 34χρονος «αρχηγός» του κυκλώματος και η 29χρονη σύζυγός του.
Συγκεκριμένα, προσδιορίστηκαν ως δραστηριότητες και αποκτήματα από «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»:
  • Δεκατέσσερα (14) πολυτελή οχήματα, εμπορικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ,
  • Έξι (6) οικίες, ιδιαίτερα μεγάλης αντικειμενικής αξίας,
  • Σκάφος αναψυχής, αξίας 1.048.000 ευρώ,
  • Πλήθος πολύτιμων κοσμημάτων και ρολογιών, μεγάλης χρηματικής αξίας.
  • Δανεισμός του ποσού των 514.000 ευρώ, σε ποδοσφαιρική Ανώνυμη εταιρεία, με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, έναντι χρηματικής αμοιβής, παρείχε εκβιαστικά «προστασία» σε 20 καταστήματα της Θεσσαλονίκης και 4 καταστήματα της Αθήνας, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ενδεικτικά για το τελευταίο 11μηνο, ανερχόταν σε 375.000 ευρώ, περίπου.
Σε παλιότερη , αλλά και τωρινή έρευνα στην οικία του «αρχηγού» του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Ένα πιστόλι ρέπλικα,
  • Πλήθος τραπεζικών επιταγών,
  • Ιδιωτικά συμφωνητικά άτυπων συμβάσεων δανείου,
  • Χρεόγραφα, τα οποία εξετάζονται.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της «Εγκληματικής Οργάνωσης», «Τοκογλυφίας και Εκβίασης κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση», παράβασης του Νόμου «περί Όπλων» και «περί Ναρκωτικών», «Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης» και άλλα ποινικά αδικήματα.

*** Στη φωτογραφία μερικά απο τα αυτοκίνητα της σπείρας