lefkos_pirgos_03Διεθνές συμπόσιο με θέμα «Μνημεία και εμποδιζόμενα στη μετακίνηση και στην αντίληψη άτομα» διοργανώνεται από το Α.Π.Θ. την Παρασκευή 29 Απριλίου από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στο …>>>

μικρό Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Λεωφόρου Στρατού 2. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Προσπέλασις», γίνεται το συμπόσιο, που αφορά την προσπελασιμότητα των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους, εγκυμονούσες γυναίκες κ.α., και υπολογίζεται ότι αποτελούν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.

Στο Συμπόσιο θα παρουσιασθούν τα κύρια μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών, θα συζητηθούν μεθοδολογικά ζητήματα που προέκυψαν, καθώς επίσης και οι προοπτικές περαιτέρω αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του. Συνολικά έχουν παραχθεί εννέα παραδοτέα, μεταξύ των οποίων ένα «εγχειρίδιο βασικών αρχών για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της προσβασιμότητας σε Μνημεία».

O επικεφαλής ερευνητικής ομάδας συστημάτων μεταφοράς του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., καθηγητής τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., Αριστοτέλης Νανιόπουλος μίλησε στον «Τ.Θ.»: «το ερευνητικό έργο «Προσπέλασις» είναι για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για το πώς μπορούν να επισκέπτονται και να αντιλαμβάνονται σωστά το μνημείο. Πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις σε 6 μνημεία, τα οποία είναι η Ροτόντα, η Αγία Σοφία, η Αχειροποίητος, ο Αγ. Δημήτριος, το Επταπύργιο και ο Αγ. Νικόλαος Ορφανός. Θα δημιουργηθούν ράμπες, μια γέφυρα στη Ροτόντα καθώς και αναβατόρια, σύστημα wi-fi με το οποίο θα παρέχονται οπτικές και ηχητικές πληροφορίες μέσω τηλεφώνου,διότι πλέον όλα τα σύγχρονα τηλέφωνα μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα wi-fi. Οι πληροφορίες που θα δίνονται θα είναι σε πολλές γλώσσες και στην νοηματική η οποία θα είναι σε ελληνικά και αγγλικά. Επίσης θα δημιουργηθούν και μοντέλα αφής των μνημείων για τους τυφλούς. Όλα βεβαίως βρίσκονται υπό κατασκευή. Θα δημιουγηθεί και ένα εγχειρήδιο για τα συμπεράσματα από όλα τα παραπάνω. Αυτά και άλλα θέματα θα συζητηθούν στο συμπόσιο.»

Τα κύρια αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν είναι:

-Η διατύπωση μιας μεθοδολογίας για την αντιμετώπιση των

προβλημάτων φυσικής πρόσβασης και αντίληψης των Ατόμων με Αναπηρίες

-Η ανάπτυξη έξι λιστών ελέγχου και αξιολόγησης της προσβασιμότητας σε σχέση με τα Μνημεία

-Η αξιολόγηση της προσβασιμότητας 20 Βυζαντινών Μνημείων της Θεσσαλονίκης με τη χρήση των λιστών ελέγχου και την παραγωγή σχετικών εκθέσεων

-Η παραγωγή εναλλακτικών προτάσεων, σε επίπεδο προμελέτης, αντιμετώπισης προβλημάτων στα 20 Μνημεία

-Επιλογή έξι Μνημείων: Αγία Σοφία, Αχειροποίητος, Ροτόντα, Αγ. Δημήτριος, Επταπύργιο, Αγ. Νικόλαος Ορφανός. Εκπόνηση μελετών αντιμετώπισης προβλημάτων φυσικής και αντιληπτικής πρόσβασης και υλοποίηση επεμβάσεων

-Διεξαγωγή πέντε εκπαιδευτικών Σεμιναρίων με ποικίλη θεματολογία

-Δημιουργία ενός ιστότοπου του έργου με προσβάσιμα χαρακτηριστικά.

Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν εκλεκτοί ομιλητές, με διάφορες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων ο David Finnegan, ειδικός σε ζητήματα προσβασιμότητας και οι εικαστικοί Constantin Xenakis και Cris Gianakos οι οποίοι είναι εξωτερικοί συνεργάτες του έργου.

Το έργο «ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΣ» χρηματοδοτείται κατά 50% από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κατά 50% από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ασχολείται με την ανάπτυξη και την εφαρμογή μιας «πρότυπης μεθοδολογίας» βελτίωσης της φυσικής πρόσβασης και αντιληπτικότητας των Μνημείων και εκπονείται από το Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων.

Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τις προοπτικές αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του PROSPELASIS.


από το www.typosthes.gr