Μια από τις χειρότερες περιόδους φαίνεται πως βιώνουν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς αναμένεται περαιτέρω μείωση της δραστηριότητάς τους με αρνητικές συνέπειες για την απασχόληση. Βυθισμένοι στην απαισιοδοξία παραμένουν και …>>>

οι καταναλωτές οι οποίοι ανησυχούν για την οικονομική πορεία της χώρας και της τσέπης τους, αλλά και για την ανεργία, ενώ δεν φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν μεγάλες αγορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εμπορικές επιχειρήσεις και την κτηματαγορά.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τη νέα έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του νομού Θεσσαλονίκης («Βαρόμετρο ΕΒΕΘ») που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο (το δεύτερο 15νθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου) από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα διεξήχθη με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών) με τη μεθοδολογία που ακολουθούν το Ευρωβαρόμετρο και το ΙΟΒΕ. Καλύπτει δε και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας (βιομηχανία-μεταποίηση, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές).
Την ίδια ώρα αρνητικές παραμένουν οι προσδοκίες στο λιανεμπόριο, αλλά και στις υπηρεσίες όπου όμως καταγράφεται μια σχετική ανάκαμψη η οποία συναρτάται με την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο εξάμηνο, ίσως λόγω της τουριστικής περιόδου. Στη βιομηχανία η απαισιοδοξία φαίνεται να μειώνεται όμως, ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών παραμένει σε αρνητικό επίπεδο.
Τα ευρήματα του Βαρόμετρου παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος και στελέχη της Palmos Analysis.

Παράλληλα, ο κ. Μπακατσέλος σε μια δεύτερη έρευνα που διενήργησε το ΕΒΕΘ για τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Στην έρευνα απάντησαν 292 επιχειρήσεις δηλώνοντας επιδείνωση της σχέσης τους με τις τράπεζες, και απαισιοδοξία αναφορικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου τους και συναφών κλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξάνει σταθερά το ποσοστό αυτών που είναι απογοητευμένοι με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του δείγματος (47%) θεωρούν ότι δεν θα προκύψει σημαντική ωφέλεια για τις ίδιες από την υιοθέτηση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ως κύριο παράγοντα πίεσης θεωρούν τη μειωμένη ζήτηση (50%) τα φορολογικά βάρη (22%) τις επισφάλειες (22%) και τα μισθολογικά κόστη (4%). Ωστόσο θεωρούν ως χρησιμότερο μέτρο στήριξης της επιχείρησης την κάθε μορφής επιδότηση του μισθολογικού κόστους (33%) ενώ ακολουθούν τα επιδοτούμενα προγράμματα επενδύσεων (27%) και η επιδότηση επιτοκίου κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ (24%), ενώ οι φοροαπαλλαγές επενδυτικών κεφαλαίων βρίσκονται στην τελευταία θέση με 12%.
Επιπλέον, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μπακατσέλος ανακοίνωσε τη συνεργασία του ΕΒΕΘ με το αμερικανικό Πολυτεχνείο MIT, ενώ παρουσίασε και στοιχεία για την ένταξη επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης στο άρθρο 99 του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από έρευνα στα βιβλία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι από την έναρξη εφαρμογής του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα κατατέθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο 183 αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 και συγκεκριμένα από 51 ΑΕ, 9  ΕΠΕ, 33 ΟΕ, 6 ΕΕ και 84 από φυσικά πρόσωπα.

Πηγή:www.capital.gr