13F1AM4STILIΣτοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί, χαρακτήρισε την Υπηρεσία Μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, που «τρέχουν», ήδη από τις 4 Απριλίου, τα επιμελητήρια, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε χθες το ΒΕΘ σε δημοσιογράφους, ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι το ΒΕΘ ολοκλήρωσε την πρώτη του εγγραφή μιας Ομόρρυθμης Εταιρίας μέσω της υπηρεσίας αυτής, με σημαντικά μειωμένο κόστος αλλά και χρόνο.

Πρόκειται για την εταιρία «Μητσόπουλος -Τσιάκας ΟΕ» που έχει διακριτικό τίτλο «Βιοενέργεια Αξιού» και θα δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ενέργειας. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ίδρυσής της, χρειάστηκαν ωστόσο δύο μέρες, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, για την συγκεκριμένη περίπτωση απαιτήθηκε και ασφαλιστική ενημερότητα ΤΣΜΕΔΕ. Σε άλλη περίπτωση θα απαιτούνταν μόνο μία μέρα. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η εμπειρία θα κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο γρήγορη στο μέλλον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι μέχρι σήμερα χρειαζόταν για την ίδια δουλειά έως και 20 μέρες, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας. Σε ότι αφορά το κόστος, αυτό δε φτάνει τα 200 ευρώ, ανάλογα με τη μορφή της επιχείρησης, ενώ με την παλαιότερη διαδικασία ήταν πολλαπλάσιο. Για την συγκεκριμένη επιχείρηση απαιτήθηκαν 135 ευρώ (καταχώρηση ΓΕΜΗ 10 ευρώ, φόρος συγκέντρωση κεφαλαίου 60 ευρώ, δικαίωμα εγγραφής 15 ευρώ, προεγγραφή στο ΒΕΘ 50 ευρώ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, ο μηχανισμός είναι έτοιμος, ωστόσο οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κλείσει οφειλές σε Ταμεία ή εφορία, προτού προσέλθουν στην Υπηρεσία Μιας Στάσης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερικής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τις 4 Απριλίου που ξεκίνησε η λειτουργία τους στα επιμελητήρια όλης της χώρας μέχρι και τις 15 Απριλίου 2011, ιδρύθηκαν συνολικά 48 επιχειρήσεις στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης σε όλη την Ελλάδα. Αναλυτικά ιδρύθηκαν 34 ΟΕ, 13 ΕΕ, 1 ΕΠΕ και μία ΑΕ.
Επιπλέον, για την ίδια περίοδο έχουν γίνει 305 εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ (257 εκ των οποίων είναι ατομικές επιχειρήσεις). Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης μετά το Πάσχα, το ταχύτερο δυνατό, θα ξεκινήσει η λειτουργία της Υπηρεσίας Μίας Στάσης και για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στις αυξημένες, κατά 55% διαγραφές επιχειρήσεων από το ΒΕΘ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ σημείωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα οι επιμελητηριακές εκλογές θα γίνουν τον προσεχή Νοέμβρη.

Αναφορά έκανε και στο θέμα της ΔΕΘ, τασσόμενος υπέρ της μετεγκατάστασης, καθώς, όπως είπε, ο χώρος στο κέντρο «ότι είχε να δώσει το έδωσε», ενώ πρόσθεσε ότι εάν δεν γίνει μετεγκατάσταση σύντομα θα υπάρξει κάποιος ιδιωτικός φορέας που θα κάνει κίνηση για ίδρυση ενός εκθεσιακού-συνεδριακού κέντρου.


της Μαρίας Κουζούφη από το www.typosthes.gr