Lagocephalus SceleratusΣυνολικά 34 ξενικά είδη ψαριών έχουν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και το επικίνδυνο τοξικό ψάρι "λαγοκέφαλος" (Lagocephalus Sceleratus), που εξαπλώνονται ραγδαία δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Ένα φαινόμενο που …>>>

έχει να κάνει όχι μόνο με την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και με τις πολιτικές για την έρευνα, τη γειτονία κ.α., γι αυτό και απαιτεί αντιμετώπιση σε Κοινοτικό επίπεδο.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζήτησε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και τη μετρίαση των προβλημάτων που δημιουργούν τα χωροκατακτητικά αλλόχθονα είδη ψαριών, χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής αυτής και άλλες συμπληρωματικές δράσεις.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη συνείδηση των επιδεινούμενων προβλημάτων που δημιουργούνται από την παρουσία του επικίνδυνου τοξικού ψαριού "λαγοκέφαλος", στις θάλασσες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου γενικότερα, καθώς και του κατεπείγοντος της λήψεως μέτρων", απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Janez Potocnik.

Στην ίδια απάντηση, ο Επίτροπος αναφέρει επίσης ότι η Επιτροπή εξετάζει παράλληλα τη σκοπιμότητα σύστασης ενός ειδικού μέσου για τα χωροκατακτητικά αλλόχθονα είδη, όπως ο "λαγοκέφαλος", προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των υφιστάμενων Ενωσιακών κανόνων. Η μελέτη σκοπιμότητας για τη σύσταση του ειδικού μέσου αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Επιτροπή το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να στηρίξει μια συντονισμένη δράση του προγράμματος ΠΠ7 (συντονισμένη έρευνα που στηρίζει την εφαρμογή της οικοσυστημικής προσέγγισης των αλιευμάτων) στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο. Επίσης, με βάση τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το 2010 στη Nagoya της Ιαπωνίας για τη βιολογική ποικιλότητα, θα πρέπει μέχρι το 2020 να έχουν εντοπιστεί οι διάδρομοι εξάπλωσης των χωροκατακτητικά αλλόχθονων ειδών.

"Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος που επιφέρει η εισβολή ξένων ειδών στις ευρωπαϊκές θάλασσες φτάνει περίπου τα 12 δις το χρόνο, είναι επείγον να αφιερώσουμε σοβαρούς Κοινοτικούς πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι ιδιαίτερα θετικό γι΄ αυτούς που επηρεάζονται άμεσα, τους αλιείς και τους καταναλωτές, αλλά και για τα οικοσυστήματα, το ότι η Επιτροπή αποφάσισε να αντιδράσει", δήλωσε ο κ. Σκυλλακάκης.