4kedriko«Μια φορά κι έναν καιρό σε μια Ρωμαϊκή Αγορά». Αυτός είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης στην Θεσσαλονίκη που πραγματοποιεί το τρέχον ακαδημαϊκό έτος η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το πρόγραμμα που ήδη τρέχει από την 1η Απριλίου και θα συνεχιστεί έως το τέλος της σχολικής χρονιάς θα υλοποιείται στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, που περιλαμβάνει και νεόδμητο μουσείο και θα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Επιπλέον, η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και ευέλικτου σχεδιασμού και με γνώμονα, τόσο την ανάδειξη των μνημείων, όσο και την επαφή τους με τη μαθητική κοινότητα, παρέχει τη δυνατότητα δανεισμού εκπαιδευτικών φακέλων στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να οργανώσουν μόνοι τους τα προγράμματα στους ήδη προαναφερθέντες χώρους της πόλης μας, αλλά και σε τοπικά μνημεία όμορων νομών αρμοδιότητάς της.

Οι φάκελοι αυτοί είναι οι εξής:

1. Η Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης. Ιστορία και Τοπογραφία.

2. Η Προϊστορική Τούμπα της Θεσσαλονίκης.

3. Όλυνθος. Ιστορία και πολεοδομική οργάνωση της πρωτεύουσας των Χαλκιδέων (Ν. Χαλκιδικής).

4. Παλατιανό (αρχαίο Ίωρον), μια πόλη της αρχαίας Κρηστωνίας (Ν.Κιλκίς).

Ημερησίως θα πραγματοποιούνται δύο προγράμματα ένα στις 9.00 πμ. και ένα 11.00 πμ. κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα 2310-221266 και 2310-801402. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.