aporrimmatoforo_1Με φόντο τους κατακλυσμένους με σκουπίδια δρόμους της Θεσσαλονίκης, δήμος Θεσσαλονίκης και ΟΤΑ ανταλλάζουν «βαριές κατηγορίες» για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, το ωράριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, την αποτελεσματικότητα του …>>>

συστήματος ανακύκλωσης του Συνδέσμου και τις οφειλές προς το δήμο από τα ανταποδοτικά τέλη της ανακύκλωσης.

Για την ιστορία, υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μπουτάρης αναφερόμενος στο ζήτημα του ΧΥΤΑ, την περασμένη βδομάδα, ισχυρίσθηκε ότι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης απαιτεί από το δήμο την επιστροφή κάδων και απορριμματοφόρων ανακύκλωσης, ενώ οφείλει στο δήμο περισσότερα από 600.000 ευρώ από την παράδοση των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο, δεν κατεβλήθησαν ποτέ.

Απαντώντας στις κατηγορίες του δήμαρχου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο δήμαρχος παραπληροφορείται. «Ο ΧΥΤΑ λειτούργησε κανονικά όλα τα Σαββατοκύριακα και το κόστος της λειτουργίας του για το δήμο Θεσσαλονίκης δεν ξεπερνάει τα 21 ευρώ τον τόνο. Ο δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει 1.000.000 ευρώ στον Σύνδεσμο ΟΤΑ και όχι το αντίστροφο. Αφήστε τις άγονες αντιπαραθέσεις και ελάτε να κάνουμε μαζί περισσότερη ανακύκλωση και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες που επωμίζονται το κόστος των δημοτικών τελών», είπε ο κ. Ζουρνάς. Τόνισε, ακόμη, πως οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από στελέχη της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης και από τον ίδιο τον δήμαρχο προσωπικά συνιστούν σοβαρότατο ηθικό όσο και ουσιαστικό ζήτημα για τη λειτουργία τους και παρέθεσαν μια σειρά από επιχειρήματα.

Σχετικά με τις δήθεν οφειλές του Συνδέσμου ΟΤΑ προς τον ΔΘ που προκύπτουν από την κοστολόγηση των ανακυκλώσιμων υλικών που τα συνεργεία του δήμου προσκομίζουν στο ΚΔ ΑΥ των Ταγαράδων, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ τονίζει ότι «αυτές υπάρχουν μόνο στη φαντασία των διοικούντων τον ΔΘ αφού σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ίδιου του κ. Μπουτάρη η ανακύκλωση που γίνονταν μέχρι τώρα ήταν μηδενική ή μόλις 1% κατά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του. Επομένως και σύμφωνα πάντα με τα δικά τους στοιχεία η όποια οφειλή του Συνδέσμου ΟΤΑ προς τον ΔΘ για την ανακύκλωση σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ ετησίως και φυσικά ούτε που πλησιάζει τις 600.000 ευρώ που ισχυρίστηκε ο κ. Αβραμίδης ότι τους οφείλονται από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ».

Συμπληρώνει δε, πως «εκείνο που είναι εντελώς πραγματικό και αποδεικνύεται τόσο από τα λογιστικά στοιχεία του Συνδέσμου όσο και από την ανάγνωση του Καλλικράτη, είναι η οφειλή του ΔΘ προς τον Σύνδεσμο ΟΤΑ που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ και έπρεπε να είχε καταβληθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2011 και φυσικά δεν καταβλήθηκε. Να σημειωθεί ότι η οφειλή αυτή αφορά την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας του ΔΘ και ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν όφειλε στον Σύνδεσμο ΟΤΑ ούτε ένα ευρώ μέχρι τις 31/12/2010. Ας αφήσουν λοιπόν οι υπεύθυνοι του ΔΘ τις αναφορές στις φανταστικές οφειλές του Συνδέσμου ΟΤΑ και ας φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις δικές τους πραγματικές πριν παρουσιαστεί πρόβλημα στην λειτουργία του ΧΥΤΑ από την έλλειψη χρημάτων», προστίθεται.

Κόστος διαχείρισης απορριμμάτων

Αναφορικά με το ζήτημα του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων που κατά τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 280 ευρώ ανά τόνο και επιβαρύνεται από το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης ο Σύνδεσμος ΟΤΑ σημειώνει: «Ουδέν ανακριβέστερο, αφού σύμφωνα με την επισυναπτόμενη απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου μας η χρέωση του ΔΘ - όπως και όλων των άλλων δήμων του νομού μας -ανέρχεται σε 27 ευρώ ανά τόνο με τα 6 ευρώ να αποτελούν αντισταθμιστικά τέλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τον ΔΘ ο επιμερισμός του κόστους στη διαχείριση των απορριμμάτων του είναι 21 ευρώ για τον ΧΥΤΑ και 259 ευρώ για την αποκομιδή και τα περί ‘μεγάλου κόστους εξαιτίας του Συνδέσμου ΟΤΑ’ είναι παραπάνω από εμφανές ότι δεν ευσταθούν».

Ωράριο

Αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τη μη εξυπηρέτηση των συνεργείων του ΔΘ κατά τη διάρκεια του εορταστικού 3ημέρου της 25ης Μαρτίου, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ επισημαίνει πως το προβλεπόμενο από το καταστατικό λειτουργίας του Συνδέσμου ΟΤΑ ωράριο του ΧΥΤΑ είναι 12 ώρες τις καθημερινές και 6 ώρες τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες. «Ως εκ τούτου κατά το πρόσφατο εορταστικό τριήμερο ο ΧΥΤΑ λειτούργησε κανονικά επί 6 ώρες κάθε ημέρα και αυτό φαίνεται από τα ζυγολόγια της εισόδου που παραθέτουμε και δεν αμφισβητείται από κανέναν».

Ανακύκλωση

Σε ότι αφορά στη συνεργασία του ΔΘ με τον Σύνδεσμο ΟΤΑ για την ανακύκλωση, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, αυτή διεκόπη με απόφαση της διοίκησης του ΔΘ και ο Σύνδεσμος ΟΤΑ απλώς την αποδέχτηκε μετά την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου. «Ως εκ τούτου με απόφαση της Εκτελεστικής μας Επιτροπής και ως οφείλαμε προχωρούμε στην απόσυρση των κάδων ανακύκλωσης που βάση της συμφωνίας μας είχαμε παραχωρήσει στον ΔΘ ενώ απαιτούμε και την άμεση επιστροφή των δυο ειδικών οχημάτων ανακύκλωσης που επίσης είχαν παραχωρηθεί στον ΔΘ και τα οποία βρίσκονται αυτή την στιγμή ακινητοποιημένα το ένα στο αμαξοστάσιο και το άλλο σε ιδιωτικό συνεργείο λόγω βλάβης.

Σε ό,τι δε αφορά στους ισχυρισμούς του αντιδημάρχου καθαριότητας ότι συνεργεία του Συνδέσμου ΟΤΑ ‘άδειασαν το περιεχόμενο των κάδων της ανακύκλωσης στους δρόμους της Θεσσαλονίκης’, θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι όχι μόνο δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα τα συνεργεία μας παρέλαβαν και οδήγησαν στους χώρους υποδοχής του Συνδέσμου όλους τους κάδους, ακόμη κι εκείνους - και ήταν πάρα πολλοί δυστυχώς - που ήταν γεμάτοι με κοινά απορρίμματα συμβάλλοντας έτσι - ως μη οφείλαμε - στην απαλλαγή της πόλης από τα συγκεκριμένα σκουπίδια του δήμου».

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου ΟΤΑ, καταλήγει: «Επειδή πιστεύουμε ότι οι καταφανέστατα αναληθείς αναφορές του νέου δημάρχου της Θεσσαλονίκης και των συνεργατών του οφείλονται σε κακή ή ελλιπή πληροφόρηση δηλώνουμε ότι εμείς είμαστε εδώ ανοιχτοί σε κάθε είδους διάλογο και κυρίως συνεργασία με κάθε παράγοντα δημόσιο ή ιδιωτικό εάν και εφόσον κινείται εντός του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων μας».


Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ από το www.typosthes.gr