Την μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία τους επισφράγισαν με την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης, διετούς διάρκειας, οι διοικήσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΔΕΘ ΑΕ).

Όπως έγινε γνωστό σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πλευρών, η εν λόγω σύμβαση συμβάλει στην περεταίρω σύσφιξη των σχέσεών τους στις εθνικές και διεθνείς εκθεσιακές δράσεις που διοργανώνει η ΔΕΘ, αλλά και σε νέες κοινές πρωτοβουλίες. Βασικός στόχος είναι να ενισχυθεί η προσπάθεια του ΒΕΘ να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκθεσιακής πολιτικής για τα μέλη του, μέσω της εκθεσιακής εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που διαθέτει η ΔΕΘ ΑΕ, η οποία θα παρέχει κάθε δυνατή τεχνική βοήθεια για τον αρτιότερο δυνατό σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων που θα αποφασισθούν. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας επιδιώκεται η ενίσχυση της περιφερειακής εκθεσιακής πολιτικής της ΔΕΘ, αλλά και η από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων οικονομικού, επιχειρηματικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη. Η ισχύς της μπορεί να παραταθεί με απόφαση των δύο φορέων.

Τι περιλαμβάνει το μνημόνιο

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της σύμβασης το ΒΕΘ αναλαμβάνει την υποχρέωση συμμετοχής σε ετήσια βάση στις περιφερειακές εκθέσεις της ΔΕΘ, αλλά και στις ομαδικές συμμετοχές που διοργανώνει η εταιρεία στο εξωτερικό, ενώ θα συμμετέχει με εκπρόσωπο του και στις επιχειρηματικές αποστολές της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, το ΒΕΘ αναλαμβάνει την υποχρέωση να συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις που διοργανώνει η ΔΕΘ ΑΕ ασχέτως συμμετοχής των μελών του, προκειμένου να προβάλει τις υπηρεσίες του.

Από την πλευρά της η ΔΕΘ θα αναλάβει τη διοργάνωση μίας ημερίδας ετησίως στους χώρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, σε χρόνο και με θεματολογία που θα συναποφασίζονται από τους δύο φορείς. Αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει τεχνογνωσία σε θέματα που αφορούν τη διοργάνωση γεγονότων και την εκθεσιακή πολιτική σε αγορές στόχους που θα συναποφασίζονται από το Επιμελητήριο και τη ΔΕΘ. Επιπλέον θα παρέχει έκπτωση επί του βασικού τιμολογίου χρέωσης στις συμμετοχές του ΒΕΘ στις εθνικές της εκθέσεις, αλλά και στις συμμετοχές του Επιμελητηρίου στις διεθνείς εξορμήσεις της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα η ΔΕΘ αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρέχει έκπτωση επί του βασικού τιμολογίου χρέωσης ποσοστού 40% στις συμμετοχές του ΒΕΘ στις εκθέσεις εσωτερικού ενώ θα η έκπτωση θα αγγίζει το 35% για στεγασμένο χώρο μέχρι 60 τ.μ. και το 40% για χώρο μεγαλύτερο από 60 τμ στις συμμετοχές του επιμελητηρίου στις εκθέσεις εξωτερικού.

Ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας

«Στο νέο οικονομικό πεδίο που διαμορφώνεται οι ΜμΕ καλούνται να κερδίσουν ένα διπλό στοίχημα, αυτό της επιβίωσης και σε δεύτερο χρόνο της ανάπτυξης. Όχημα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποτελέσει η εξωστρέφεια και η δημιουργία ελληνικών ποιοτικών προϊόντων που θα διαθέτουν ταυτότητα και κατά συνέπεια προστιθέμενη αξία» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι το μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΘ ΑΕ αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των μελών του Επιμελητηρίου. «Ο βιοτεχνικός κόσμος της περιοχής θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής στις σημαντικές εκθεσιακές δραστηριότητες της ΔΕΘ σε Ελλάδα και εξωτερικό, υπό ειδικό τιμολογιακό καθεστώς, αυξάνοντας έτσι την προοπτική σύναψης εμπορικών συμφωνιών, συνεργασιών και διεύρυνσης των πωλήσεων» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Το ΒΕΘ κεντρικός συνεργάτης της ΔΕΘ

Για κεντρικό συνεργάτη της ΔΕΘ ΑΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Κωνσταντίνου αναφερόμενος στο ΒΕΘ.

Παράλληλα κάνοντας μνεία στην πρόσφατη ανακοίνωση της αύξησης των εξαγωγών ο κ. Κωνσταντίνου έκανε λόγο για καλά νέα εν μέσω της αρνητικής συγκυρίας, που αποδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Μάλιστα αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης της επιχειρηματικής αποστολής της Defensys στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή 21 επιχειρήσεων και οργανισμών, που διοργανώθηκε υπό τη σκέπη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έκανε λόγο για θετικά αποτελέσματα ενώ τόνισε ότι αντίστοιχες αποστολές θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον.

Ιδιαίτερα χρηστικό εργαλείο χαρακτήρισε ο κ. Κωνσταντίνου το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών (ΙΕΕ) της ΔΕΘ, στο οποίο συμμετέχει το ΒΕΘ, σημειώνοντας ότι το ΙΕΕ σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ υλοποιεί έργο που αφορά στη βελτίωση μεθόδων παραγωγής σε ορεινές περιοχές της Βουλγαρίας μέσω του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Βουλγαρία ενώ αναμένεται να καταθέσει άλλες πέντε προτάσεις συνεργαζόμενο με άλλους φορείς.