psomiadis_ipopsifiotita_20100609_03Στον Άρειο Πάγο θα προσφύγει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά την καταδίκη του, σε φυλάκιση ενός χρόνου, με τριετή αναστολή, από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης (είχε μειώσει στα 1.000 ευρώ πρόστιμο 50.000 ευρώ σε …>>>

πρατήριο υγρών καυσίμων για νόθευση βενζίνης). Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνει στη θέση του περιφερειάρχη, αλλά και να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα.

Η καταδίκη του αυτή τον στέλνει εκτός πολιτικής σκηνής, αφού τίθεται σε αργία από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Ανοίγει, όμως, το δρόμο και για τον αδελφό του Διονύση, να πάρει αυτός τα σκήπτρα, αφού, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, τη θέση του περιφερειάρχη δεν αναλαμβάνει κάποιος από τους αντιπεριφερειάρχες, αλλά ο εκλγεμένος αναπληρωτής του, τον οποίο είχε ορίσει ο ίδιος ο Π. Ψωμιάδης. Γι αυτό, βέβαια, χρειάζεται η ψήφος των υπόλοιπων εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων, αλλά ποιος δε θα ψήφιζε τον άνθρωπο που βγήκε πρώτος σε σταυρούς στην εκλογική διαδικασία;

Βέβαια, η πλευρά Ψωμιάδη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος παύσης του. Δικαιολογούν κάτι τέτοιο με το επιχείρημα ότι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ακόμα κι αν επικυρωθεί με αμετάκλητη απόφαση του Άρειου Πάγου, διεπράχθη με άλλη ιδιότητα, όταν δηλαδή ήταν νομάρχης.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, δήλωσε πως, μόλις λάβει την απόφαση του Εφετείου στα χέρια του(για να καθαρογραφεί η απόφαση μπορεί να χρειαστεί από 15 ημέρες ως και έξι μήνες), θα θέσει τον κ. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία και θα διαβιβάσει τα σχετικά έγγραφα στον υπουργό Εσωτερικών.

Αν, πάντως, ο Άρειος Πάγος αναιρέσει την ποινή του Εφετείου, τότε δεν υπάρχει κανέναν απολύτως πρόβλημα για τον κ. Ψωμιάδη, αφού η ποινή απαλείφεται, ως να μην επιβλήθηκε ποτέ. Έτσι μπορεί να επιστρέψει, νικητής και τροπαιούχος, στη θέση του και να βάλει υποψηφιότητα για όποια θέση θέλει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ψωμιάδης περίμενε όλες αυτές τις ημέρες τη λήξη της απεργίας των ΜΜΕ, για να βγει στα κανάλια και να μιλήσει για πολιτική του δίωξη. Στην απολογία του, πάντως, υποστήριξε πως έπραξε σκεπτόμενος ανθρώπινα και πως ο νόμος του έδινε το δικαίωμα να μειώσει κι άλλο το πρόστιμο, ενώ η νομική υπηρεσία της νομαρχίας είχε γνωμοδοτήσει πως αυτό μπορούσε να γίνει χωρίς πρόβλημα. “Εγώ τελείωσα το σχολείο και δεν πήγα νομική”, είπε, χαρακτηριστικά, σε κάποια στιγμή της απολογίας του.

Η άλλη πλευρά υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος που μειώθηκε το πρόστιμο ήταν τα πολιτικά πιστεύω του ιδιοκτήτη του πρατηρίου, τα οποία, όπως είπαν, είχε ομολογήσει ο αντινομάρχης Γ. Τσαμασλής.