papazoglou_01

Τα κόμματα και το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσαν ανακοινώσεις με αφορμή το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου:

 

Με ανακοίνωσή της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου. «Η επίδρασή του υπήρξε καθοριστική στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού. Τα τραγούδια του Νίκου Παπάζογλου και η φωνή του αποτελούν πολύτιμο θησαυρό της μουσικής μας κληρονομιάς και ειδοποιό στοιχείο της μουσικής μας ψυχοσύνθεσης. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ΝΔ, μέσω του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού, Θ. Δαβάκη εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στην οικογένειά του και τους φίλους του, τονίζοντας:
«Μια ιδιαίτερη φωνή σίγησε πριν από λίγο. Ο Νίκος Παπάζογλου, σημαντικός εκπρόσωπος του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, σημάδεψε ανεξίτηλα τη μουσική ιστορία του τόπου μας, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα με τις παραδοσιακές μας καταβολές, που αυθεντικά διέθετε. Κατέκτησε με το ουσιαστικό πέρασμά του από την ελληνική μουσική "τη δύσκολη και ανεκτίμητη" μοναδικότητα».
Ο Συνασπισμός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου, σημειώνοντας ότι "Ήταν ένας ερμηνευτής και αυτοδίδακτος συνθέτης που με τις δημιουργίες του και τις συνεργασίες του συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του ελληνικού μεταδικτατορικού τραγουδιού. Άνθρωπος λιτός και ανοιχτόμυαλος, παρέμεινε ασυμβίβαστος σε όλη την πορεία του και εξέφρασε μιαν ολόκληρη γενιά και τους προβληματισμούς της στο κοινωνικό και μουσικό επίπεδο".
"Με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη και το στούντιο «Αγροτικόν» έδωσε ώθηση σε μια σειρά από σημαντικούς καλλιτέχνες του σύγχρονου τραγουδιού. Απενοχοποίησε το λαϊκό τραγούδι και το «πάντρεψε» με σύγχρονες φόρμες, ενώ με τις πλούσιες συνεργασίες του, όπως με τον Ρασούλη στην «Εκδίκηση Της Γυφτιάς», έφτιαξε μια ολόκληρη «σχολή» έκφρασης. Θα θυμόμαστε τον Νίκο Παπάζογλου για το ανήσυχο πνεύμα του, την αυθεντικότητα, την αμεσότητα και τη λυρικότητά του", καταλήγει η ανακοίνωση του Συνασπισμού
Επίσης, η Δημοκρατική Αριστερά σε δική της ανακοίνωση για τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη, αναφέρει: "Ο Νίκος Παπάζογλου έφυγε σήμερα από κοντά μας για το τελευταίο του ταξίδι. Υπήρξε ένας τραγουδιστής με ξεχωριστό προσωπικό ύφος και στυλ. Θα μας λείψει μια πολύ οικεία καλλιτεχνική φιγούρα με το κόκκινο μαντήλι στο λαιμό. Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι είναι από σήμερα φτωχότερο. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει στους οικείους του τα θερμά της συλλυπητήρια".