fish_headsΗ αλήθεια είναι ότι, σήμερα, τρίτη μέρα της απεργίας, κάποιοι ξεγυμνώθηκαν. Μη έχοντας την εύκολη λύση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για να αντιγράψουν, έπεσαν δραματικά τα νούμερα των αναρτήσεών τους και περιορίστηκαν σε αστειάκια, βιντεάκια, ανακοινωσούλες και χαριτωμενιές.

Αυτά που έλεγα χθες, στο σημείωμά μου, για τα υποτιθέμενα ενημερωτικά blog, αποδείχτηκαν περίτρανα σήμερα. Σάββατο, καλός καιρός, χωρίς γραφεία Τύπου, χωρίς ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς Κυριακάτικες εφημερίδες της… Πέμπτης για να αντιγράψουν, όλοι αυτοί οι αντιγραφείς που πουλούν ενημέρωση έχοντας πάρει διαζύγιο από αυτήν, περιορίστηκαν δραματικά σε αναρτήσεις που θύμιζαν τα παλιά καλά email που στέλναμε ο ένας στον άλλον.

Βλέπετε, όλοι αυτοί, δεν έχουν τίποτα να πουν. Έχουν μόνον να αντιγράψουν. Έμειναν πάνω από τα counters να βλέπουν τα κλικαρίσματα και να αγωνιούν… Κι έτσι άρχισε να καταλαβαίνει κι ο Έλληνας πως τα Blogs είναι η δημοσιογραφία του πολίτη κι όχι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα σαρώσουν τα παραδοσιακά μέσα…

Τι καλά να καταλάβαιναν κι οι δημοσιογράφοι τι σημαίνει blog, παραδοσιακό μέσο μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονική δημοσιογραφία και social media… Τι μπορεί να πετύχουν αυτά τα μέσα και τι μπορούν να πετύχουν οι ίδιοι, μέσα από αυτά.

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, τώρα έρχεται. Η τέταρτη μέρα της απεργίας. Η μέρα που θα παιχθούν πολλά, κυρίως με τις μεταδόσεις των αγώνων ποδοσφαίρου. Μπορεί οι δημοσιογράφοι να απεργούν, όμως, τα κανάλια που έχουν τα δικαιώματα θέλουν να μεταδώσουν μόνον εικόνα από τα παιχνίδια. Και, τα λεφτά είναι πολλά, Άρη… Να δούμε πώς θα περιφρουρήσει την απεργία η ΕΤΙΤΒΕ. Θα χρειαστεί, σίγουρα, βοήθεια.

Ως τώρα, η απεργία πέτυχε να ξεφτιλίσει τα Κυριακάτικα φύλλα, που αποδείχτηκαν αμπαλάζ για dvd, cd και βιβλία, να ξεβρακώσει τα υποτιθέμενα “ενημερωτικά blog”, που αποδείχτηκαν απλοί αντιγραφείς των παραδοσιακών ΜΜΕ του ηλεκτρονικού χώρου και να βγάλει στο μεϊντάνι μέλη και μη μέλη που εργάζονται σε site και υποτιθέμενα blogs της μέρες της απεργίας, ή, ακόμη χειρότερα, διαθέτουν δικά τους site, παίζοντάς το εργοδότες. Να δούμε αν η ΕΣΗΕΜ-Θ θα προχωρήσει τιμωρώντας αυτούς που σχημάτισαν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς (έστω και γελοίους), ή που, αποδείχτηκε ότι, έχουν μετατραπεί σε ιδιοκτήτες μέσων, οι οποίοι υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε αυτούς να μην απεργήσουν, πληρώνοντάς τους με ψίχουλα.