newspaper_01Δεύτερο σημείωμα, μέσα στην τετραήμερη απεργία των δημοσιογράφων. Αφορμή γι αυτό η συνεχής ροή ειδήσεων –να τις κάνει ο Θεός- στα λεγόμενα “ειδησεογραφικά Blogs”. Κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι άλλο blogger κι άλλο “δημοσιογράφος Blogger”. Ο όρος ο ίδιος είναι σχήμα εξ αντιθέτου

–αλλά στην Ελλάδα των στρεβλώσεων ποιος δίνει σημασία σε αυτά... Τα Blog είναι η δημοσιογραφία του πολίτη. Ο καθένας μπορεί να προβάλει την είδηση την οποία είδε, ή έζησε. Και, φυσικά, ένας δημοσιογράφος μπορεί να διαθέτει blog. Κι αυτός, ως πολίτης, ή ως δημοσιογράφος που έχει την πληροφορία, επιλέγει να τη μεταδώσει από το blog του, να προωθήσει την άποψή του, να… να…

Στην Ελλάδα τι έχουμε; Αναρίθμητα Blog τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αντιγράφουν ειδήσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ή άλλων Blog! Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αδιαφορούν και δεν αναγράφουν την πηγή. Τέτοιο είναι το… ποσοστό αντιγραφής, που, τις περισσότερες φορές, η αναγραφόμενη (εκ… θαύματος) πηγή στο τέλος της είδησης σε ένα Blog, σε παραπέμπει σε ένα άλλο, το οποίο, με τη σειρά του, είχε… αντιγράψει την είδηση από αλλού.

Τι γίνεται, λοιπόν, στις απεργίες; Όλοι αυτοί οι καλοί συνάδελφοι (να μη γελιόμαστε, το 90% των ανθρώπων που συντηρούν τα blog αυτά είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι) συνεχίζουν να… εργάζονται. Οι δικαιολογίες πολλές (η πιο “καλή” αυτή που προτάσσει ιδιοκτήτης γνωστού site, πως δεν απεργούν οι δημοσιογράφοι του επειδή η Ένωση Συντακτών δεν τους έχει εγγράψει ως μέλη και η πιο αστεία αυτή ιδιοκτήτη site που έχει απευθείας σχέση με την πολιτική, ότι συμμετείχε σε παλιές διεκδικήσεις, αλλά σταματά να συμμετάσχει πλέον, επειδή άλλα site δεν συμμετείχαν!). Η αλήθεια, όμως, είναι αλλού:

Τα κλικαρίσματα! Αγωνία όλων αυτών είναι να μη χάσουν τα κλικαρίσματά τους, που θα τους ρίξουν στη “μηχανή” της Alexa και στα κέρδη των Google Ads. Αυτός, άλλωστε, δεν είναι ο λόγος που όλα αυτά τα blog προσπαθούν να αναρτήσουν, όσο το δυνατόν περισσότερες ειδήσεις;

Η ευθύνη των Ενώσεων

Η αλήθεια είναι ότι οι Ενώσεις, Αθήνας και Μακεδονίας – Θράκης, για άλλη μία φορά, όπως και στα άλλα ΜΜΕ, έβλεπαν τα τρένα να περνούν. Κι ούτε έκαναν έτσι τα χεράκια τους, να τα σταματήσουν και να ανέβουν πάνω. Οι ενημερωτικές ιστοσελίδες ξεφύτρωναν η μία πίσω από την άλλη, το Internet ξεκινούσε την επέλασή του είτε με mainstream μορφές είτε σε πιο “αντιεξουσιαστικές”, όμως η ΕΣΗΕΑ κι η ΕΣΗΕΜ-Θ αδιαφορούσαν πλήρως. Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες συνάδελφοι να απασχολούνται σε ιστοσελίδες, με όρους Μεσαίωνα, αλλά να μην καλύπτονται από πουθενά.

Πόσες ώρες, αλήθεια, εργάζεται ένας συνάδελφος στο Ίντερνετ; Μα, δεν έχει ωράριο! Οι ιστοσελίδες ανανεώνονται 24/7 και ζητούν από τους απασχολούμενους σε αυτές να “φορτώνουν” ειδήσεις συνεχώς. Οι δε αμοιβές είναι από αστείες, ως μισθοί “πείνας”. Εδώ μιλάμε, πλέον, για τη γενιά των 200 ευρώ! Κι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι εκατοντάδες. Επειδή, εκτός από το μαστίγιο των “εργοδοτών” υπάρχει το καρότο της εργασίας από το σπίτι, σε ώρες που –υποτίθεται ότι- βολεύουν τον εργαζόμενο.

Υποτίθεται ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι “καλύπτονται” από την Ένωση Ηλεκτρονικού και Περιοδικού Τύπου, όμως σε αυτήν τα περισσότερα μέλη είναι –ταυτόχρονα- και… ιδιοκτήτες των μέσων. Κάτι σαν το καθεστώς των εφημερίδων της περιφέρειας, δηλαδή. Έτσι μιλάμε για “υπόθεση εργασίας” όταν αναφερόμαστε στην κάλυψη από Ενώσεις.

Οι κίνδυνοι

Ο μεγάλος κίνδυνος από αυτήν την ιστορία, των χιλιάδων blog και sites, δεν είναι ότι δημιουργείται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός σε κάθε απεργία. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι, έτσι όπως πάμε, θα φτιάξουμε ένα ενημερωτικό Internet σαν τα μούτρα μας!

Ούτε καθίσαμε –για άλλη μία φορά- να αναρωτηθούμε: Τι ενημέρωση θα προσφέρουμε από τα blog και τα site; Τι ποιότητα θα έχει; Πόσα από αυτά είναι δυνατό να συντηρηθούν και να συντηρήσουν τους ανθρώπους τους;

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αναφέρομαι στα προσωπικά blog του καθενός, που γράφει την άποψή του για κάτι, που δίνει μια είδηση της οποίας έγινε κοινωνός με τον οποιοδήποτε τρόπο. Μιλάω για τα “blog” που ξεφυτρώνουν το ένα πίσω από το άλλο, πουλώντας “ενημέρωση”.

Ποιος είναι ο κίνδυνος; Όταν το κοινό αντιληφθεί ότι το προσφερόμενο προϊόν είναι ένα σκουπίδι, θα έρθει και η απαξίωση. Όταν αντιληφθεί ότι τα blog που τώρα καταβροχθίζει και πιστεύει ως την μόνη αληθινή και αγνή ενημέρωση δεν του προσφέρουν τίποτα παραπάνω από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, ή από αντιγραφές ειδήσεων και απόψεων για τις οποίες κάποιοι άλλοι έχουν ιδρώσει για να προβάλουν, τότε θα τους γυρίσει την πλάτη.

Κι ο δημοσιογράφος θα έχει χάσει άλλη μία ευκαιρία.

Διαβάστε ακόμη:

Απεργίες και πονηρίες…
Απεργία
Γύρω - γύρω Παρασκευή και στη μέση Σάββατο!