5F1AM5STILIΣε 6 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκαν 13 μοναχοί της Ι.Μ. Εσφιγμένου, για επεισόδια που είχαν γίνει πριν, περίπου, έναν χρόνο, στη μονή, μεταξύ αυτών και μοναχών της λεγόμενης “νέας αδελφότητας”, που έχει σχηματιστεί.

 

Στους καλογέρους επιβλήθηκαν δικαστικά έξοδα περίπου 8.000 ευρώ (από 613 ευρώ έκαστος) για να αφεθούν ελεύθεροι.

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, έκρινε ένοχους τους καλόγερους της παλαιάς αδελφότητας, για διατάραξη της λειτουργίας της μονής και της παρακώλυση της πνευματικής και της διοικητικής της λειτουργίας. Είχε προηγηθεί μήνυση των μελών της νέας αδελφότητας της Ιεράς Μονής, για παράνομη είσοδο και παραμονή στις εγκαταστάσεις της Μονής.

«Το μοναστήρι λειτουργεί κανονικά. Δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε μέχρι να πεθάνουμε. Είναι θρησκευτικοί και δογματικοί οι λόγοι της παραμονής μας στην Μονή», είπαν κατά τις απολογίες τους οι τρεις παριστάμενοι κατηγορούμενοι (σ.σ. οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο).

Σε πρώτο βαθμό οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή.

Οι πατέρες της παλαιάς αδελφότητας κάνουν λόγο για έναν εξοντωτικό δικαστικό αγώνα, με τον οποίο η νέα αδελφότητα έχει σαν στόχο να τους στραγγίξει οικονομικά, τη στιγμή, μάλιστα, που από το 2005 δεν έχουν στη διάθεση τους κανένα ακίνητο προς εκμετάλλευση και ζουν αποκλειστικά από τις αγαθοεργίες των προσκυνητών της μονής. Ισχυρίζονται μάλιστα πως την ίδια στιγμή κληρικοί και λαϊκοί που αντιμετωπίζουν βαρύτερες κατηγορίες δεν έχουν κάτσει ακόμη στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς καταζητούνται. Αναρωτιούνται, μάλιστα, αν αυτή η στάση των μελών της ολιγάριθμης νέας αδελφότητας συνάδει με το πνεύμα μετάνοιας, νηστείας και αγάπης εν μέσω Σαρακοστής.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της νέας ολιγάριθμης αδελφότητας, δηλώνουν μονολεκτικά «σας αγαπούμε όλους»… και τους καλούν να συνταχθούν μαζί τους, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες αιτιάσεις της παλαιάς αδελφότητας «εναντίον των οικουμενιστικών δράσεων του πατριάρχη Βαρθολομαίου και της φιλάργυρης στάσης της Ιεράς κοινότητας», που όπως υποστηρίζουν οι παλαιοί Εσφιγμενίτες υπονομεύει το μέλλον του «άβατου» στο περιβόλι της Παναγιάς…


από το www.seleo.gr