Εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν στις 10 το πρωί το Γεντί Κουλέ, χώρο φυλακών στα χρόνια της χούντας. Εκεί έγινε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των αγωνιστών κατά της Χούντας, που βασανίστηκαν στο κολαστήριο της Θεσσαλονίκης.

 

Εκπρόσωποι του ΚΚΕ κατέθεσαν στεφάνια στο παλιό κτίριο της ασφάλειας το Βαρδάρη, στον τόπο που κρατήθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες κομουνιστές και όχι μόνο επί Χούντας. Επίσης, ραντεβού ιστορικής μνήμης έδωσαν σήμερα πολιτικοί κρατούμενοι και στο πρώην τμήμα μεταγωγών χωροφυλακής, το οποίο, πλέον, έχει μετατραπεί σε μάντρα υλικών.

“Αυτοί οι χώροι πρέπει να αναδειχθούν. Να είναι επισκέψιμοι, επειδή είναι η σύγχρονη ιστορία της πόλης”, τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Τρ. Μηταφίδης, που είχε φυλακιστεί τις πρώτες ημέρες της επιβολής της Δικτατορίας στη χώρα. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι, όταν τα μέλη του Συλλόγου Βασανισθέντων επισκέφθηκαν τα κρατητήρια της Ασφάλειας, οι φύλακες τους ακολουθούσαν συνεχώς, χωρίς, όμως, να γνωρίζουν την ιστορία του κτιρίου.