Σε μόλις 2,5 ώρες έκαστη, δημιουργήθηκαν μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), δύο ομόρρυθμες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ακινήτων. Συνολικά το ΕΕΘ ίδρυσε έξι νέες επιχειρήσεις και μόλις σήμερα έλαβε τρεις επιπλέον αιτήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα, Μιχάλη Ζορπίδη. Πριν την εφαρμογή της Υπηρεσίας Μιας Στάσης στα επιμελητήρια της χώρας και τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), η ίδρυση μιας νέας εταιρίας απαιτούσε τουλάχιστον 20 ημέρες, αφού χρειαζόταν κανείς να καλύψει 16 βήματα, έναντι του ενός σήμερα.




Σημαντική διαφορά «βλέπει» ο νέος επιχειρηματίας και στο ποσό που υποχρεούται να καταβάλλει, προκειμένου να ιδρύσει μια εταρία, αφού αυτό κυμαίνεται μέσω του ΕΕΘ από 70-100 ευρώ.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη της λειτουργίας της νέας υπηρεσίας στα επιμελητήρια, ο κ. Ζορπίδης εξέφρασε την ελπίδα στο επόμενο δίμηνο να λειτουργούν ολοκληρωμένα οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης στα επιμελητήρια, αφού όπως υπογράμμισε, ακόμα δεν είναι εφικτή η Online σύνδεση με τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτή γίνεται με πιστοποιημένα φαξ.

Θέλοντας να ενημερώσει σωστά τους ενδιαφερομένους, ο κ. Ζορπίδης υπογράμμισε ότι μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης των επιμελητηρίων, μπορούν να ιδρυθούν αποκλειστικά και μόνο ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, η λειτουργία μάλιστα των οποίων δεν απαιτεί και ειδική αδειοδότηση για την έναρξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι εξαιρούνται οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος αφού η λειτουργία τους απαιτεί ειδική άδεια. Περαιτέρω, από την Υπηρεσία Μιας Στάσης των επιμελητηρίων, εξαιρούνται και οι ατομικές επιχειρήσεις, και στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΕΘ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές θα ενταχθούν στο επόμενο δίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδρυση ΑΕ και ΕΠΕ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβαίνουν στους πιστοποιημένους συμβολαιογράφους, οι οποίοι αφού ολοκληρώσουν τις διαδικασίας και τις απαιτούμενες πράξεις, μεταβιβάζουν τους φακέλους στα επιμελητήρια.

Περισσότερες διαγραφές παρά εγγραφές, έγιναν για πρώτη φορά στην ιστορία του φέτος στο πρώτο τρίμηνο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, οι διαγραφές έφθασαν τις 1.381, κυρίως από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, ενώ οι εγγραφές έφθασαν τις 1.004, με επίκεντρο τον τομέα παροχής υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010, είχαν γίνει 1.141 εγγραφές και 1.029 διαγραφές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ