Τα social media και η αστυνομία απέτρεψαν τρεις αυτοκτονίες

touchtypistΤρεις ενήλικες, που είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν στο Ίντερνετ, εντόπισαν και τους απέτρεψαν, ψυχολόγοι και αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατά…>>>

το χρονικό διάστημα 15 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2011.

Οι τρεις τους, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και chat rooms, με μηνύματα απόγνωσης, τα οποία αναρτούσαν σε δημόσια θέα, εκδήλωναν την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν.

Σε όλες αυτά τα περιστατικά, αστυνομικοί της αρμόδιας Υπηρεσίας κινητοποιήθηκαν άμεσα και μετά από ανάλυση ψηφιακών ιχνών, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία των τριών ατόμων, να τα εντοπίσουν και να ματαιώσουν την πρόθεσή τους.

Για την έρευνα και τελική διάσωση τους, σημαντικός ήταν και ο ρόλος των χρηστών του διαδικτύου, τόσο από τη χώρα μας, όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι ενημέρωναν τηλεφωνικά τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για τα μηνύματα απόγνωσης που εντόπιζαν στο διαδίκτυο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 29χρονης ημεδαπής, η οποία εξεδήλωσε την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει σε αλλοδαπό υπήκοο, κάτοικο γειτονικής χώρας, με τον οποίο συνομιλούσε μέσω διαδικτύου. Ο αλλοδαπός άντρας, επικοινώνησε άμεσα με αστυνομικό που υπηρετεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη χώρα του, ο οποίος με τη σειρά του, ενημέρωσε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης.

Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις δόθηκαν κατευθύνσεις για ενδεχόμενη ψυχολογική υποστήριξη, ενώ τονίζεται ότι και τα τρία άτομα είναι καλά στην υγεία τους.

Σχόλια