eipidis_sinentefxi_festival_ntokimanter_20110303_01

Ένα μεγάλο βήμα στο να προσεγγίσει ακόμη περισσότερους φίλους των τεχνών, και όχι μόνο, κάνει το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέσα από μια…

παγκόσμια καινοτομία που θα εφαρμόσει φέτος. Συγκεκριμένα με τη βοήθεια του Εργαστήριου Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ένα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων που θα γίνουν από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου- δηλαδή κατά τις ημέρες διεξαγωγής του- θα μεταδοθούν ζωντανά (live streaming) με υψηλή ευκρίνεια (high definition) μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET στην Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, την Πάτρα και τη Λευκωσία.

Είναι η πρώτη φορά που ένα φεστιβάλ θα μεταδοθεί ταυτόχρονα σε άλλα γεωγραφικά σημεία χάρη στις νέες τεχνολογίες. «Στόχος μας είναι να εξαπλωθεί αυτό το σύστημα και ει δυνατό να φτάσουμε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και μελλοντικά να μπορεί το φεστιβάλ να μεταδοθεί και στο εξωτερικό», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Παπανικολάου που βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.

«Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε ένα περιορισμένο αριθμό θεατών. Άλλο είναι να βλέπουν τις προβολές 700 άτομα και διαφορετική απήχηση θα έχει αν φτάνουν σε 20.000 νοικοκυριά. Εκ των πραγμάτων είναι πολύ δύσκολο να έρθει κάποιος πχ από την Πελοπόννησο εδώ. Προσπαθήσαμε στο παρελθόν με επαφές μας να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον τηλεοπτικών σταθμών στο να συμβάλλουν ώστε να μεταδίδεται και τηλεοπτικά, όμως δεν κάτι τέτοιο δεν έγινε δυνατό.

Τη λύση την βρήκε ο κ. Παπανικολάου: το Ολύμπιον θα συνδεθεί με οπτική ίνα με το δίκτυο των Πανεπιστημίων από τις πόλεις Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Πάτρα και Λευκωσία ώστε να μεταδοθούν ζωντανά οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενεί», σημείωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης.

Η αρχή για την χρήση αυτού του είδους τεχνολογίας είχε γίνει πριν δέκα χρόνια. Τότε το Ολύμπιον είχε συνδεθεί με το ΜΙΤ με τη χρήση γραμμής ISDN. Το 2007 ο καθηγητής Γιώργος Παπανικολάου και Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κλήθηκαν να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα μετάδοσης συναυλιών σε σχολεία. «Μετά από αυτό σκέφτηκα να κάνουμε κάτι ανάλογο και εδώ και το πρότεινα στον κ. Εϊπίδη», είπε ο κ. Παπανικολάου. Παράλληλα σημείωσε ότι υπήρξαν αρκετές δυσκολίες για να πραγματοποιηθεί αυτή η σύνδεση (κάποιες περιοχές δεν είχαν υποδομές, σε άλλες δεν υπήρχε η τεχνογνωσία). Ωστόσο διευκρίνισε πως η μετάδοση θα γίνει σε πανεπιστημιακό δίκτυο που θα είναι κλειδωμένο και μόνο για συγκεκριμένους χρήστες. Οι προβολές θα γίνονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα των τεσσάρων πόλεων και όχι στο ίντερνετ.

Μια ματιά στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Αναφορικά τώρα με το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεχωρίζουν τα αφιερώματα στους δημιουργούς: Σεργκέι Λοζνίτσα, Χελένα Τρεστίκοβα, Κυριακή Μάλαμα, το αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή (που εντάσσεται και στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών») και το «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις» (στο οποίο θα προβληθούν ταινίες τεκμηρίωσης για άτομα με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες), το ελληνικό τμήμα, που χωρίζεται στα τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα, οι προβολές για παιδιά (docs for kids), η Ημέρα Γαλλοφωνίας (στις 13/3 με τις προβολές «Είναι απλά η αρχή» των Ζαν-Πιερ Ποτσί και Πιερ Μπαρουζιέ -αίθουσα Ολύμπιον στις 11.00- και «Ο Ζυλιέν» του Γκαέλ Λεπένγκλ -αίθουσα Ολύμπιον στις 20.00) και οι καθιερωμένες ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Καταγραφή της μνήμης», «Πορτρέτα – Ανθρώπινες διαδρομές», «Μικρές αφηγήσεις», «Μουσική».

Ακόμη θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις (εκθέσεις ζωγραφικής, μάστερκλας, piching forum, ομιλίες, συνέδρια κα.

Μειωμένος ο προϋπολογισμός

Ο φετινός προϋπολογισμός αγγίζει το 1εκ ευρώ, μειωμένος κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ (πέρυσι ο προϋπολογισμός ήταν στα 6εκ ευρώ και τελικά το φεστιβάλ έγινε με 1 εκ ευρώ). Να σημειωθεί ότι θα δοθούν και φέτος δύο υποτροφίες σε παιδιά μεταναστών, ενώ το βραβείο κοινού θα είναι μόνο τιμητικό, δίχως χρηματικό αντίτιμο, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Εϊπίδης το έλλειμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα σε έξι μήνες έχει πέσει από τα 6,5 εκ ευρώ στο 1,5 εκ ευρώ.

Η αυλαία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα ανοίξει την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στο Ολύμπιον με την προβολή της ταινίας «Καναρίνι μου γλυκό» (My Sweet Canary), του Ρόι Σερ

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και τις 20 Μαρτίου. Οι προβολές θα γίνονται στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη και στην αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ από το www.typosthes.gr