deth_pyrgos_ote_1Την απεμπλοκή της HELEXPO από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, αλλά και την παραχώρηση στην εταιρεία των εκθεσιακών κέντρων Θεσσαλονίκης και Αττικής, με μακροχρόνια μίσθωση και ευνοϊκούς όρους, ζητούν…

από το ελληνικό δημόσιο οι εργαζόμενοι στην HELEXPO, με αφορμή το νέο επεισόδιο στην κόντρα της με τη ΔΕΘ ΑΕ.

Οι αδελφές εταιρείες HELEXPO και ΔΕΘ, που προέκυψαν από τη διάσπαση του πάλαι ποτέ εθνικού εκθεσιακού φορέα, το 1999, βρίσκονται «στα μαχαίρια». Αφορμή είναι οι μεταξύ τους διαφορές, σχετικά με την υποχρέωση της πρώτης να καταβάλει μισθώματα στη δεύτερη, προκειμένου να χρησιμοποιεί τους εκθεσιακούς της χώρους σε Θεσσαλονίκη και Μαρούσι. Η διαμάχη τους αναθερμάνθηκε την Πέμπτη, όταν η ΔΕΘ ΑΕ προχώρησε στην επίδοση, με θυροκόλληση από δικαστικό επιμελητή, επιστολής-απαίτησης για οφειλές, η οποία συνοδευόταν από τιμολόγια τόκων του έτους 2010. Αυτό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι εργαζόμενοι ζητούν τώρα να ξεκινήσει ανοιχτή συζήτηση με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το θέμα, ενώ ζητούν από τον κοινό μέτοχο των δύο εταιρειών -το ελληνικό Δημόσιο- να λάβει επισήμως θέση και να δώσει λύση στο πρόβλημα. Βάσει συμβάσεων, που είχαν υπογραφεί το 1999, οι εγκαταστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Μαρούσι παραχωρήθηκαν στη HELEXPO AE, μέχρι το 2014, έναντι ενοικίου. Για την παραχώρηση αυτή, η HELEXPO AE έχει καταβάλει στη ΔΕΘ ΑΕ, έως το 2010, ενοίκια ύψους περίπου 45.000.000 ευρώ.

Οι εκάστοτε διοικήσεις της HELEXPO έχουν επανειλημμένως ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων, χαρακτηρίζοντάς τους ως επαχθείς, ενώ εντολή για επαναδιαπραγμάτευση έδωσε στις διοικήσεις των δύο εταιρειών και ο κοινός τους μέτοχος, σύμφωνα πάντα με τους εργαζομένους. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, αυτό δε συνέβη.

Αντίθετα, από το 2006, η ΔΕΘ ΑΕ απαιτεί πρόσθετα μισθώματα, που απορρέουν από τον "τζίρο" νέων δραστηριοτήτων, που η HELEXPO ανέπτυξε στο μεταξύ, και δεν περιλαμβάνονται στις συμβάσεις. Οι συγκεκριμένες διαφορές, για τα πρόσθετα μισθώματα (η ΔΕΘ ΑΕ εμφανίζει απαίτηση 17.000.000 ευρώ από τη HELEXPO), έχουν ήδη πάρει τη δικαστική οδό.

Στο μεταξύ, με αφορμή τις συγκεκριμένες εξελίξεις, το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης εξέδωσε χθες ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει καμία ανάμιξη στη στελέχωση των διοικήσεων των Οργανισμών και Φορέων της περιοχής», ούτε «ανάμιξη στην ασκούμενη, από αυτές ή άλλες διοικήσεις, πολιτική. Η ευθύνη, θετική ή αρνητική, ανήκει σε αυτούς που τις τοποθέτησαν».

από το www.typosthes.gr