imiskoubria_01

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν και πάλι μετά από τέσσερις μήνες τα Ημισκούμπρια, που θα εμφανιστούν το βράδυ της Παρασκευής στο Eightball. Δύο από τα τρία μέλη του γνωστού hip hop συγκροτήματος, μίλησαν…>>>

στον «Τ.Θ.» για τη συναυλία αυτή, για τις… τάσεις φυγής που εκφράζουν στο καινούριο κομμάτι που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, με τίτλο «Μια ιθαγενή», καθώς και για το όνειρό τους να κυκλοφορήσουν ξανά δίσκο σε βινύλιο!

Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφορήσατε ένα νέο τραγούδι με τίτλο «Μια ιθαγενή», στο οποίο συμμετέχει και ο «Ψ». Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και το τραγούδι;

Δ. Μεντζέλος: Αυτό το κομμάτι προέκυψε μια ωραία ημέρα, που πήγα εντελώς τυχαία στο στούντιο γιατί είχαμε καιρό να τα πούμε με τον Μιθριδάτη και τον Πρύτανη και ήταν εκεί μαζί τους και ο «Ψ» ή Frontal Attack. Μάλιστα έγραφαν στίχους μαζί με τον Μιθριδάτη για ένα κομμάτι. Έτσι μπήκα κι εγώ στο κομμάτι και καθίσαμε και γράψαμε τους στίχους και επί τόπου το ηχογραφήσαμε. Άλλωστε, τα πιο ωραία πράγματα βγαίνουν αυθόρμητα και γρήγορα.

Μιθριδάτης: Βγήκε πολύ άνετα αυτό το κομμάτι. Λειτουργήσαμε αυθόρμητα και αυτό είχε καιρό να μας συμβεί. Είχαμε τρελή διάθεση όταν το κάναμε και έγινε όλο μέσα σε μια μέρα, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Ξεκινήσαμε το μεσημέρι και μας πήγε μέχρι αργά το βράδυ. Το διασκεδάσαμε πάρα πολύ. Ουσιαστικά ξεκίνησε ως μια δική μου συμμετοχή στο δίσκο που θα βγάλει ο «Ψ» και δεν ήξερα τις προθέσεις του Δημήτρη. Φτιάξαμε τη μουσική και όταν ήρθε και ο Δημήτρης, θέλησε να μπει και αυτός στο κομμάτι. Επειδή, όμως, δεν ήταν σχεδιασμένο σαν ένα δικό μας κομμάτι, ήμασταν πολύ ελεύθεροι, χωρίς κανέναν περιορισμό. Σε τελική ανάλυση, όμως, το κομμάτι είναι Ημισκούμπρια, γιατί τη μουσική τη φτιάξαμε με τον Πρύτανη, γράψαμε τους στίχους μας, βρήκαμε το ρεφρέν… Και το λατρέψαμε, λόγω του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε. Έτσι, μίλησα εγώ με τον «Ψ» και του είπα ότι το θέλουμε και μας το έδωσε, αν και μάλλον θα το βάλει και στο δικό του δίσκο όταν αυτός βγει.

Πριν από λίγο καιρό είχατε βγάλει το «Πώς να σου το πω», που είχε να κάνει με την οικονομική κρίση. Τώρα, με το «Μια ιθαγενή» μιλάτε και για τάσεις φυγής και συγκεκριμένα στο… Περού. Υπάρχει κάποια συνέχεια από το ένα κομμάτι στο άλλο ή είναι τυχαίο;

Δ. Μεντζέλος: Γενικότερα μας την έχει βαρέσει η όλη κατάσταση με την Ελλάδα και όλα αυτά που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση. Και, ναι, όσο να ‘ναι υπάρχουν τάσεις φυγής. Βασικά υπάρχουν τάσεις φυγής από τότε που ξεκινήσαμε να κάνουμε μουσική σε αυτή τη χώρα. Θα θέλαμε να είμαστε αλλού. Θα θέλαμε να είμαστε στη Νέα Υόρκη πχ και να πλένουμε πιάτα.

Μιθριδάτης: Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ειδικά στα καλλιτεχνικά. Δεν ήταν, ωστόσο, κάτι προγραμματισμένο… Αυτή τη στιγμή, όλοι έχουν μια τάση φυγής, που έχει να κάνει και με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, οπότε μας βγήκε αυθόρμητα. Στο όλο θέμα του Περού, που αναφέρεται στο κομμάτι, μεγάλο ρόλο έπαιξε νομίζω και ο «Ψ» που είναι πολύ… «επιστροφή στη φύση» σαν άνθρωπος.

Πώς σας φαίνεται η νέα εποχή που τα κομμάτια διακινούνται μέσω Ίντερνετ; Άλλωστε το «Μια ιθαγενή» είναι το δεύτερο κομμάτι που κυκλοφορείτε διαδικτυακά, μέσω του iTunes.

Δ. Μεντζέλος: Προσωπικά, εμένα δε μου αρέσει αυτό το θέμα, αλλά εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε στα πράγματα και να κάνουμε μουσική, ταυτόχρονα με τα… χομπίστικα πράγματα που κάνουμε, όπως το να κυκλοφορούμε ένα cd ή ένα βινύλιο, που είναι το χόμπι μας, θα πρέπει να κάνουμε και τη δουλειά μας. Και αυτή η δουλειά πρέπει πλέον να περάσει μέσω διαδικτύου, που αναμφισβήτητα είναι πολύ πιο εύκολο αλλά λιγότερο ρομαντικό για εμάς τους παλιούς. Μάλιστα, το «Μια ιθαγενή», είναι και το πρώτο κομμάτι που βγάζουμε αποκλειστικά μόνοι μας, ως Imizbiz Entertainment και δεν είναι υπό την αιγίδα κάποιας δισκογραφικής εταιρείας. Έτσι δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι και αυτό είναι κάτι που μας άρεσε πολύ.

Μιθριδάτης: Νομίζω πως από εδώ και πέρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να δίνει ένας καλλιτέχνης το κομμάτι του σε μια εταιρεία, με σκοπό να το κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο. Τώρα, σε γενικές γραμμές, εγώ είμαι old school. Δε μου αρέσει η διακίνηση μέσω διαδικτύου και το λέω καθαρά. Η μαγεία της διαδικασίας που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει ο δίσκος μας, είναι κάτι μαγικό και κάτι που οι νέοι καλλιτέχνες δεν θα ζήσουν ποτέ. Βέβαια, εμείς συμμετείχαμε σε όλη τη διαδικασία. Όλη η επιμέλεια παραγωγής ήταν δική μας. Φτιάχναμε τα κομμάτια και από εκεί και πέρα κανονίζαμε το πώς θα τοποθετηθούν τα κομμάτια, πώς θα είναι το εξώφυλλο, τη φωτογράφηση, το mastering. Γενικά, όλο το δημιουργικό ήταν δικό μας. Και όλη αυτή η διαδικασία, πλέον δεν υπάρχει, έχει χαθεί…

Βλέπετε κάποια στιγμή στο μέλλον να μαζεύετε τα δύο νέα κομμάτια που υπάρχουν προς το παρόν, μαζί με άλλα που θα βγουν και να τα συγκεντρώνετε όλα σε ένα album;

Δ. Μεντζέλος: Σίγουρα. Είμαστε τέτοια άτομα που θέλουμε πάντα τη δουλειά μας να την κάνουμε πιο όμορφη. Νομίζω πως κάποια στιγμή όλα αυτά θα μαζευτούν και θα κυκλοφορήσουν σε ένα άλμπουμ για τους αθεράπευτα ρομαντικούς. Στο μεταξύ, βέβαια, υπάρχουν ήδη άλλα δύο κομμάτια στα σκαριά, που τα δουλεύουμε. Επειδή, ωστόσο, όλοι μας έχουμε διάφορες δουλειές αυτή την εποχή και επιπλέον είμαστε συνεχώς και με μια τσάντα στο χέρι και κάπου παίζουμε, μας είναι κάπως δύσκολο να μαζευτούμε στο στούντιο.

Μιθριδάτης: Έχουμε σκεφτεί σοβαρά το να βγάλουμε βινύλια! Να βγάλουμε 500, 1.000 κομμάτια συλλεκτικά, για την πάρτη μας και για τους σκληροπυρηνικούς fans! Απλά για να έχουμε κάτι που να είναι χειροπιαστό και όχι… megabyte! Να δώσουμε 200-300 κομμάτια στα δισκάδικα και τα υπόλοιπα να τα κρατήσουμε και να τα μοιράζουμε εμείς. Νομίζω πως τα πράγματα γυρίζουν στη βάση τους. Επιπλέον, το cd είναι αστείο και σαν μέσο. Θεωρώ πως έχει πεθάνει. Έτσι, όταν έχεις αρκετά κομμάτια, μπορείς να βγάλεις το άλμπουμ σου στο διαδίκτυο και από εκεί και πέρα να βγάλεις και τα βινύλια που λέγαμε, για τους λίγους συλλέκτες.

Από εκεί που ήσουν επαγγελματίας, όμως, γίνεσαι και πάλι χομπίστας. Τα πράγματα γυρίζουν και πάλι στο μηδέν, αν και ίσως περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και να αρχίσουμε από την αρχή, στο πώς θα διακινείται η μουσική. Για να φέρω ένα παράδειγμα, εδώ και μερικά χρόνια, δεν υπάρχει στη μουσική πρότζεκτ. Γυρνάμε και πάλι στην εποχή των singles. Το ίδιο γινόταν και τη δεκαετία του ’50! Δεν υπήρχαν άλμπουμ. Μόνο που τώρα, αντί για τα 45άρια, είναι τα mp3.

Πάντως γενικά με το Ίντερνετ έχετε καλή σχέση. Είστε όλοι χρήστες του facebook, ο Μιθριδάτης και ο Πρύτανης είναι και χρήστες του twitter και τώρα ξεκινάτε όλοι μαζί και εκπομπή στο zougla.gr.

Δ. Μεντζέλος: Ναι, έτσι είναι. Η εκπομπή ξεκινάει σήμερα (σ.σ. χθες, Τρίτη) στις 9 το βράδυ στον online σταθμό του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Θα έχουμε εκεί μια ώρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 21.00 έως τις 22.00 και θα λέμε όλα αυτά που δεν λένε οι άλλοι. Θα παίζουμε ωραίες μουσικές και θα σχολιάζουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, είτε είναι θέματα επικαιρότητας, είτε όχι.

Την Παρασκευή θα εμφανιστείτε στο eightball στα Λαδάδικα. Τι να περιμένουμε να δούμε; Την προηγούμενη φορά που ανεβήκατε για συναυλία, πάλι στο eightball, φάνηκε να το διασκεδάζετε και εσείς ιδιαίτερα…

Δ. Μεντζέλος: Από το 1996 που ανεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη για συναυλίες, δεν θυμάμαι να έχουμε έρθει και να μην το έχουμε διασκεδάσει. Πάντα το κοινό της Θεσσαλονίκης μας γούσταρε και το γουστάραμε κι εμείς, γιατί είναι από τα πλέον εκδηλωτικά κοινά σε όλη την Ελλάδα. Την προηγούμενη φορά που ήμασταν στο Eightball, το Νοέμβριο, έγινε πραγματικά ένας χαμός και ελπίζουμε ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα. Μαζί μας θα έχουμε και τον «Κόμη Χ», που είναι ένα εξαιρετικό και πολύ προσγειωμένο παιδί και θα περάσουμε ωραία, όπως περνάμε πάντα.

Μιθριδάτης: Γενικά η Θεσσαλονίκη μας έχει τιμήσει και πιο παλιά, αλλά η τελευταία συναυλία ήταν διαφορετική από τις άλλες, γιατί ήρθαν αμιγώς «Ημίσκουμπρες»! Όπως γίνεται σε όλους τους ζεστούς συναυλιακούς χώρους που έχουν καλό ήχο. Και είναι σημαντικό αυτό, γιατί γενικά σπανίζουν πλέον οι χώροι με καλό ήχο και ο καλός ήχος, δίνει άλλη διάθεση στον κόσμο και μετά ο κόσμος μεταφέρει αυτή τη διάθεση και στον καλλιτέχνη. Επίσης, είναι σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι αν και έχουμε να βγάλουμε δίσκο από το 2006, υπάρχει κόσμος που δείχνει με την αντίδρασή του ότι εκτιμά τη δουλειά μας των περασμένων χρόνων. Έτσι ήταν σε εκείνη τη συναυλία. Είναι πολύ συγκινητικό να παίζεις ένα κομμάτι 15 χρόνων, όπως «Ο κύρης του σπιτιού» και να ραπάρει όλος ο κόσμος μαζί. Είναι ανατριχιαστικό. Και όσες φορές βλέπω στο youtube βίντεο που έχει ανεβάσει κόσμος από τη συγκεκριμένη βραδιά, συγκινούμαι. Είναι πολύ ισχυρό το ευχαριστώ που σου λέει ο κόσμος με αυτό τον τρόπο. Και σε βοηθάει να συνεχίσεις…

Για το άμεσο μέλλον έχετε προγραμματίσει κάτι άλλο από εμφανίσεις;

Δ. Μεντζέλος: Το Σάββατο μετά το Eightball, παίζουμε στην Έδεσσα. Στις 2 Απριλίου παίζουμε στο Passport, που είναι ένας μουσικός χώρος στον Πειραιά. Την επόμενη μέρα, στις 3 Απριλίου, θα ανέβουμε και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε προγραμματίσει να παίξουμε στο Dogs. Εγώ ταυτόχρονα συνεχίζω και τις εμφανίσεις μου με τους VHS, μια μπάντα που παίζει 80s, στην Αθήνα, καθώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να βγούμε εκτός Αθηνών, αλλά θα το καταφέρουμε νομίζω και αυτό.

«Ο ράπερ της χρονιάς»

Πρόσφατα, ο Δημήτρης Μεντζέλος, κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Ο ράπερ της χρονιάς». «Ως επί το πλείστον, με τα Ημισκούμπρια τη δουλειά τη μοιράζαμε», λέει ο ίδιος σχολιάζοντας το πώς βίωσε το να δημιουργεί ένα δίσκο μόνος του για πρώτη φορά. «Οφείλω ωστόσο να αναγνωρίσω ότι σε όλους τους δίσκους, λόγω ψυχαναγκασμού κυρίως, την περισσότερη δουλειά την έκανε ο Μιθριδάτης. Ήθελε να ασχοληθεί με τα πάντα. Του άρεσε, δεν είναι ότι τον μαστιγώναμε εμείς για να το κάνει με το ζόρι! Και τώρα, ένα κομμάτι της δουλειάς που έκανε τόσα χρόνια, το βίωσα από πέρσι που ξεκίνησα να γράφω το δίσκο μου», συνεχίζει. «Για λόγους και δικούς μου, οικογενειακούς, αλλά και λόγω κάποιων άλλων παραγόντων, η κυκλοφορία του καθυστέρησε αρκετά, αλλά δεν έχει σημασία. Τουλάχιστον βγήκε κάτι που ήθελα να βγάλω, κάτι εντελώς δικό μου, προσωπικό και ειλικρινές. Και τώρα τον έχω εδώ και τον καμαρώνω! Γιατί έδωσε όσα έδωσε και τα υπόλοιπα θα κατεβούν από το Ίντερνετ! Τώρα σε μερικές μέρες θα κυκλοφορήσει και το πρώτο video clip από το κομμάτι ‘Γιατί δε μ’ αγαπάς όπως παλιά’, στο οποίο συμμετέχουν και οι VHS».


του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΓΚΙΔΗ από το www.typosthes.gr