ketikidis_01Για νέες περικοπές στο δημόσιο τομέα και κινητοποιήσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ (Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης) Πέτρος Κετικίδης σε δηλώσεις του στον «Τ.Θ.», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως…>>>

ευθύνεται για το κύμα φυγής των επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες.

Η ανεργία μαστίζει τη Θεσσαλονίκη και τα ποσοστά πλέον, ειδικά σε γυναίκες και νέους, είναι άνευ προηγουμένου. «Η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε μέρα και η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει το βάρος της στη βόρειο Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη γιατί σε λίγο θα είναι μη αναστρέψιμη», δήλωσε ο χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα της ανεργίας που βιώνει η πόλη μας είναι σοβαρό και σύμφωνα με τις προβλέψεις του, τα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρξει μια περικοπή μισθολογικής δαπάνης της τάξεως του 2,7%.

Παρότι η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, αυτό σημαίνει πως τα περί νέου μισθολογίου μεταφράζονται ουσιαστικά σε νέες περικοπές και μειώσεις στους μισθούς, κυρίως στον δημόσιο τομέα. Το γεγονός αυτό έχει ως επακόλουθο και την μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, όπως επεσήμαινε ο κ. Κετικίδης, ενώ δήλωσε πως βρίσκονται ακόμη σε στάση αναμονής για τα νέα μέτρα. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι φανερά οι χαμηλότεροι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο αριθμός τους δεν είναι αυτός που προσδοκούσαν. Τα ποσοστά της ανεργίας στη βόρειο Ελλάδα έχουν αυξηθεί και αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει το 28-30%.

Ο κ. Κετικίδης, αναφέρει επίσης πως το γεγονός ότι κλείνουν καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις και καταστήματα είναι πολύ αρνητικό για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή, ενώ κριτικάρει την κυβέρνηση που ήταν αρνητική πριν ένα χρόνο όταν η ΕΔΟΘ υποστήριζε πως το αντίδοτο για την κρίση είναι οι νέες επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοινώνουν πως θα πρέπει να υπάρξουν καινούριες επενδύσεις ώστε να πάει μπροστά η οικονομία.

Ένα σοβαρό ζήτημα για την Θεσσαλονίκη αποτελεί και το γεγονός πως εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει μια αποβιομηχανοποίηση, με τους επιχειρηματίες να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στα βόρεια, εκτός συνόρων, κυρίως στη Βουλγαρία και τα Σκόπια. Εταιρίες που είναι οικονομικά ανθηρές με πρόσχημα την οικονομική κρίση και το μισθολογικό κόστος, που σαφώς σε κάποιες γειτονικές χώρες είναι χαμηλότερο, μετακομίζουν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ κ. Κετικίδης κατηγορεί την κυβέρνηση, πως εξαιτίας των διαφόρων φορολογικών μέτρων που έχουν υιοθετήσει κατά καιρούς και την έλλειψη ενός σταθερού φορολογικού νομοσχεδίου, έχει δημιουργήσει μια φυγή των επιχειρήσεων στα γύρω κράτη με αποτέλεσμα ειδικά η Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζει τρομερό πρόβλημα ανεργίας. «Νομίζω πως πρέπει να δοθούν κίνητρα να επανέλθουν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας», δηλώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων, προτρέποντας το κράτος να ξοδέψει χρήματα σε νέες επενδύσεις ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στη δύσκολη αυτή περίοδο.

«Να βρει δουλειά ο άνεργος κόσμος αλλιώς είναι τελειωμένη η κατάσταση» κρίνει ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ αφού τα συσσίτια θα πολλαπλασιάζονται και προβλέπει πρωτόγνωρες καταστάσεις με την ανεργία και την ανέχεια να οδηγούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και του εργατικού δυναμικού στην περιθωριοποίηση.

Ο κ. Κετικίδης κάνοντας λόγο για τις κινητοποιήσεις που προβλέπεται να κάνουν, δήλωσε πως σε επίπεδο Θεσσαλονίκης θα γίνει μια γενική απεργία την οποία έχουν ήδη προτείνει σε ΓΣΕΕ KAI ΑΔΕΔΥ, ενώ σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει μια κινητοποίηση και συλλαλητήριο τις επόμενες εβδομάδες.


της ΝΤΙΑΝΑΣ ΠΕΛΙΒΑΝΙΔΟΥ από τον www.typosthes.gr