timbos_evros_01Η αρχαιολογική σκαπάνη ανήκει στο… παρελθόν! Πλέον, οι “ανασκαφές” στους αρχαιολογικούς χώρους γίνονται με τη μαγνητική μέθοδο της διασκόπησης και τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας!

 

Παρουσίαση των μεθόδων θα γίνει το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 και ώρα 19.30 στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των εργασιών του Αρχαιολογικού Συνέδριου για τις Ανασκαφές του 2010 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιείται από 10 έως 12 Μαρτίου 2011.

Δε μιλάμε για επιστημονική φαντασία. Μέθοδοι γεωφυσικής διασκόπησης, όπως λέγονται, πραγματοποιήθηκαν, ήδη, σε τύμβους στο Νομό Έβρου. Τις εφάρμοσε το Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΙΘ ΕΠΚΑ). Η παρέμβαση στους τύμβους, έγινε χωρίς να επηρεαστεί το παραμικρό στο χώρο, δηλαδή με πλήρως μη καταστροφικό τρόπο, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει στη φωτογραφία.

Έχοντας ως δεδομένο αρκετά ανεπιτυχή πειράματα σε παγκόσμια κλίμακα, με στόχο τη διερεύνηση του εσωτερικού τύμβων με διάφορες γεωφυσικές μεθόδους, οι Tsokas et al. (1995) χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά μια διαμορφωμένη εκδοχή της μεθόδου της σεισμικής διάθλασης με σκοπό να ανιχνεύσουν μνημειακές κατασκευές σε τύμβους. Αρχικά, η προσπάθεια τους συνίστατο σε κάποια πειράματα σε τύμβους του χωριού Τούμπα στο Νομό Κιλκίς, όπου τα μνημεία είχαν αποκαλυφθεί στην περιφέρεια των τύμβων. Στη συνέχεια, η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τον εντοπισμό της θέσης του ταφικού μνημείου μέσα σε τύμβο στο Μεσσιανό του Νομού Πέλλας (Tsokas et al. 1995), τον οποίο απεκάλυψε ο κ. Π. Χρυσοστόμου.

Πρόσφατες έρευνες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. για τον ίδιο σκοπό, με τη χρήση της ηλεκτρικής τομογραφίας, απέβησαν ιδιαίτερα επιτυχείς. Η έρευνες αυτές ήταν σε συνέχεια των προηγουμένων. Για την ακρίβεια, η προσπάθεια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. προσέγγισε το θέμα μέσω της τρισδιάστατης ηλεκτρικής τομογραφίας με πειράματα σε συνθετικά δεδομένα και σε πραγματικές συνθήκες στο νεκροταφείο της εποχής του Χαλκού στη Βεργίνα, τον τύμβο της Απολλωνίας και σε τύμβο στο Αυλάκι Στυλίδας.

Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης ερευνήθηκαν με γεωφυσικές μεθόδους έξι τύμβοι στο Νομό Έβρου και παρήχθησαν τομογραφικές απεικονίσεις του εσωτερικού τους. Οι απεικονίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές για τον τρόπο κατασκευής των τύμβων αλλά και για τις δομές που φιλοξενούνται στο εσωτερικό τους».