thessaloniki_01"Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει: Πράσινη κυκλοφορία και ανάκτηση του χαμένου δημόσιου χώρου", είναι το θέμα πρότασης του διδάκτορα της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Βαρκελώνης, Νίκου Σουλάκη. Και πιστεύει πως η εικόνα της πόλης μπορεί να γίνει… μαγική:

 

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης παύουν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους και επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους τα άρτια οργανωμένα δημόσια μέσα μεταφοράς: λεωφορεία, τραμ και μετρό. Τις ηλιόλουστες μέρες κινούνται με τα ποδήλατά τους στους ασφαλείς ποδηλατόδρομους ή ακόμα και με τα πόδια στα φαρδιά πεζοδρόμια, απολαμβάνοντας το καταπράσινο περιβάλλον της πόλης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχιτέκτονας βάσισε την πρότασή του σε δύο παρατηρήσεις: ότι η σχέση εξάρτησης του πολίτη με το αυτοκίνητό του είναι αποτέλεσμα της έλλειψης υποδομών δημόσιας μετακίνησης και ότι η έλλειψη δημόσιου χώρου στις εκτός κέντρου περιοχές σχετίζεται άμεσα με την απαξίωση του αρχικά προβλεπόμενου πολεοδομικού σχεδίου. Υποστηρίζει, έτσι, πως αν δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς (μετρό, τραμ και λεωφορεία) "που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της καλής λειτουργίας της πόλης", αν εξασφαλιστούν ελεύθερες λωρίδες κίνησης για τα μέσα μεταφοράς μέσα από την αφαίρεση των σταθμευμένων αυτοκινήτων και αν επιλυθεί το θέμα της στάθμευσης στις περιοχές κατοικίας, μέσα από τη δημιουργία σταθμών αυτοκινήτων, τα πράγματα θα αλλάξουν θεαματικά.

"Στην πρότασή μου δεν δημιουργώ καινούριο δημόσιο χώρο, αλλά αποκαθιστώ τον υφιστάμενο. Δεν ακυρώνω τον υπάρχον σχεδιασμό για τα μέσα μεταφοράς, αλλά τον εκμεταλλεύομαι στο έπακρο. Στόχος μου ήταν να "δέσω" τις μεμονωμένες προτάσεις", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρόταση του Νίκου Σουλάκη θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση αύριο, στις 7.30 μ.μ., στην αποθήκη Δ' στο λιμάνι. Στην εκδήλωση, που διοργανώνει η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, θα συμμετάσχουν, επίσης, οι Ανδρέας Κουράκης, αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παπακώστας, πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Άρις Γεωργίου, αρχιτέκτονας, Άκης Αγγελίδης, αρχιτέκτονας και αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών.