japan_earthquake_20110311_03

Για ενδεχόμενη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3 προειδοποίησε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως πως σε περίπτωση έκρηξης «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη χθεσινή έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού, που απέχει 250 χλμ από το Τόκιο.

«Είναι πιθανό η έκρηξη αυτή να οφείλεται στη συγκέντρωση υδρογόνου στο ανώτερο τμήμα του κτηρίου, όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας», ανέφερε.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο, ειδικοί στη βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.

Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku διαβεβαίωσε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, ωστόσο πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.

Η ραδιενέργεια αποδίδεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.


από το www.naftemporiki.gr