oktem_02“Προσπάθησα να γράψω ένα βιβλίο για τη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, που δεν είχα εγώ ως μαθητής”. Μ' αυτή τη φράση, ο Τούρκος ιστορικός και συγγραφέας, Κερέμ Οκτέμ, παρουσίασε το βιβλίο του …>>>

"Angry Nation, Turkey since 1989 (Το θυμωμένο έθνος, η Τουρκία μετά το 1989)" (εκδ. Zed Books), χθες βράδυ, σε εκδήλωση του Δικτύου Ναυαρίνο.

Το βιβλίο είναι μια καταγραφή της πρόσφατης, ταραχώδους ενίοτε ιστορίας του τουρκικού κράτους.

Στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Δικτύου Ναυαρίνου (Navarino Network), μέλους της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου γεννήθηκε ο παππούς του συγγραφέα, “την πρώτη μεγάλη πόλη στην Ευρώπη, όταν κοιτά κάποιος από την Κωνσταντινούπολη”, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο Κερέμ Οκτέμ σκιαγράφησε τους βασικούς άξονες του βιβλίου του.

Στο βιβλίο υποστηρίζει ότι η Τουρκία, βήμα-βήμα, μεταμορφώθηκε από μία εσωστρεφή, δοκιμαζόμενη από εσωτερικές και άλλες διαμάχες χώρα της δεκαετίας του 1980 σε μια ισχυρή οικονομία, που ωστόσο δεν έχει απαλλαγεί τελείως από το "μανδύα" ερίδων και διαμαχών.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, με τις αλλαγές του 1989 (πτώση του Τείχους) η θέση της χώρας άλλαξε, ωστόσο, δεν κατάφερε να επιλύσει τις εθνοτικές, θρησκευτικές και ιστορικές της διαμάχες, ειρηνικά.

O Κερέμ Οκτέμ είναι ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Κολλέγιο St. Antony's του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και υπεύθυνος για τη μελέτη "Mουσουλμάνοι και Πολιτική στην Ευρώπη", η οποία χρηματοδοτείται από το Open Society Institute και τη Βρετανική Ακαδημία. Διδάσκει "Πολιτική στη Μέση Ανατολή" και "Τουρκική Ιστορία" και είναι επιμελητής του μαθήματος επιλογής "Πόλεις στη Μέση Ανατολή" στο Oriental Institute της Οξφόρδης.


με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ