EETH IMERIDA 210311 014Τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έπεσε η γυναικεία επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, από πέρσι ως εφέτος. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΕΘ,  Μιχάλης Ζορπίδης  κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα…>>>

«Ευκαιρίες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από την κρίση» που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Όπως  επισήμανε, η κρίση είναι ακόμη πιο έντονη στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Τόνισε  ότι ενώ στην Ευρώπη οι γυναίκες κατέχουν γύρω στο 30% της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας από 17% που ήταν το 2009 έπεσε στο 13% το 2010.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, ανακοίνωσε ότι θα λαμβάνουν  πριμοδότηση 10% στο εξής όσες επιχειρήσεις έχουν συσταθεί από γυναίκες ή ανήκουν σε γυναίκα σε ποσοστό τουλάχιστον 51%, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, επιπλέον, η κ. Τζάκρη υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας», παρέχεται στήριξη σε επιχειρηματικές δράσεις νέων γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, σε τομείς σχετικούς με την πράσινη ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την κοινωνία.

Στην ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς την συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια, σε ευρωπαϊκό  επίπεδο, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα. «Μόνο μία στις 10 θέσεις μελών διοικητικών συμβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλαμβάνεται από γυναίκες και μόνο το 3% των υψηλόβαθμων στελεχών ανήκει στο γυναικείο φύλο», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Κράτσα ενώ εκτίμησε πως μέχρι το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει στο 30%.

Η γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα επισήμανε πως το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες ανέρχεται στο 17%, όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά σήμερα είναι στο 13,9%.

Στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την ενασχόληση των γυναικών με την επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Ισότητας  των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη. «Όσες γυναίκες το επιθυμούν, θα μπορούν να λαμβάνουν ξεχωριστά το εκκαθαριστικό και τις επιταγές για τις επιστροφές φόρου. Αυτό θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011, δηλαδή στην πράξη από το 2012», δήλωσε η κ. Στρατηγάκη.

EETH IMERIDA 210311 017Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ ΕΟΜΜΕΧ και Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρηματικών Φορέων (ΕΕΔΕΓΕ), με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων για τη στήριξη γυναικών επιχειρηματιών, σε πανελλαδικό επίπεδο, αναφέρθηκε με την σειρά της η πρόεδρος της ΕΕΔΕΓΕ, Σοφία Οικονομάκου. «Οι γυναίκες είναι οι πρώτες που απολύονται και οι τελευταίες που προσλαμβάνονται και γι' αυτό πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση», δήλωσε η γενική γραμματέας του  ΕΕΔΕΓΕ, Στήβη Σιωζοπούλου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι βουλευτές ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμανατίδου.