dimotiko_symboylio_01Το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη ξετύλιξε, απόψε, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μίλησε για το πώς ονειρεύεται το ρόλο της πόλης.

 

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, αυτό που είπε στον καλεσμένο του, ήταν ότι θέλει τη Θεσσαλονίκη ανοικτή στους τουρίστες της περιοχής. “Να κάνουμε και τον Εβραϊκό και τον Οθωμανικό και τον Βυζαντινό περίπατο της Θεσσαλονίκης”, υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν να συνομιλήσει με τον κ. Νταβούτογλου για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν –κυρίως- με τον τουρισμό, αλλά και για τη ζωή των μουσουλμάνων στη χώρα μας.

Στη δευτερολογία του είπε “ο δήμος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, αλλά προωθεί τα συμφέροντα της Θεσσαλονίκης”. Αναφέρθηκε σε συνεργασίες αθηναϊκών με τουρκικές επιχειρήσεις και είπε αν είναι σωστό να καρπώνονται τέτοιες συνεργασίες οι αθηναϊκές επιχειρήσεις “κι εμείς να το παίζουμε ακρίτες”.

Επανέλαβε ότι ο κ. Νταβούτογλου ήρθε σε επαφή “με μια δημαρχιακή αρχή που είναι ακομπλεξάριστα ευρωπαϊκή αρχή”. Και πρόσθεσε: “Τον είδαμε, τα είπαμε, ε δε θα τρελαθούμε κι όλας”!

Οι θέσεις Γκιουλέκα

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, Κώστας Γκιουλέκας αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου που πρόκειται να δοθεί περί τα οικονομικά του δήμου, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χασδάι Καπόν. “Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κατάσταση την οποία παρέλαβε η δημοτική αρχή για να προχωρήσουμε σε απολύσεις και συρρικνώσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όσον αφορά τυχόν ευθύνες της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, ο Κ. Γκιουλέκας είπε: “Δε νοιώθουμε την υποχρέωση να καλύψουμε κανέναν, από την προηγούμενη διοίκηση. Αν βρεθεί το οποιοδήποτε στοιχείο, εναντίον οποιουδήποτε, θα συνοδέψω τον κ. Καπόν στον εισαγγελέα”.

Ειδικά για τη ΔΕΠΘΕ (TV 100- FM 100) ο κ. Γκιουλέκας υποστήριξε ότι έχει την πληροφόρηση πως “ετοιμάζονται και άλλες απολύσεις” κι επανέλαβε ότι η οικονομική κατάσταση “δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να γίνουν απολύσεις”.

Αναφερόμενος στα οικονομικά των δήμων, μετά την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης, υπογράμμισε πως “μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες στους δήμους και κόβονται μόρια. Δεν έχω ακούσει εσάς, τους συνεργάτες σας, να λένε μια κουβέντα έστω για την κεντρική διοίκηση, την κυβέρνηση, που ζητά περισσότερο κράτος με λιγότερα χρήματα. Δεν μπορεί να μη μιλάμε καθόλου γι αυτό το πείραμα που κάνει η κυβέρνηση στις πλάτες του δήμου”, είπε και ζήτησε “να πάρουμε θέση ως δήμος για να δούμε τι θα κάνουμε στην εντολή ‘κάντε πολλά με λιγότερα χρήματα’”.

Στην απάντησή του ο κ. Μπουτάρης είπε προς τον κ. Γκιουλέκα πως “προφανώς δε συμφωνούμε με την αντιμνημονιακή επιτροπή, αλλά πείτε μου εσείς μια λύση”.

Ο Κώστας Γκιουλέκας επεσήμανε, επίσης, προς τον αντιδήμαρχο Αστικού σχεδιασμού, πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρ. Κουράκη: “Δεν μπορεί μετά 2,5 μήνες να περιορίζεστε σε διαπιστώσεις. Θυμάμαι που είχε πει ο κ. Μπουτάρης ότι δε θα υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση με το ατέλειωτο παζάρι των πλανοδίων και με τα διπλοπαρκαρισμένα”. Και πρόσθεσε: “Δε βιαζόμαστε να σας κρίνουμε, δεν είμαστε μικρόψυχοι, αλλά θέλουμε να ακούσουμε τι μέτρα έχετε λάβει”.

Ερώτηση έκανε και προς την αντιδήμαρχο Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, όσον αφορά το θέμα της διεκδίκησης, από τη Θεσσαλονίκη, του τίτλου της Πρωτεύουσας Νεολαίας. Ρώτησε αν τα πανεπιστήμια προτίθενται να αναλάβουν όλο το κόστος της διοργάνωσης, όπως γράφτηκε και ανακοινώθηκε.

Για το όνειρο Μπουτάρη περί εξωστρεφούς πόλης είπε: “παραβιάζετε ανοικτές θύρες”. Για να προσθέσει πως “στην Ελλάδα έχουμε μία μόνο μειονότητα, τη μουσουλμανική, που απολαμβάνει όλων των προνομίων. Ξενοφοβίες δεν έχουμε”. Και ρώτησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει στον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι “είναι εκπρόσωπος μιας χώρας που θεωρεί casus belli το να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”; Υπογράμμισε, δε, ότι “τα κακά προηγούμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιους”.

Η θέση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”

Για τον επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Σωτ. Ζαργιαννόπουλο, “μοναδικοί εγγυητές των καλών σχέσεων Ελλάδας –Τουρκίας, είναι οι λαοί τους”. Όπως είπε, αυτήν τη στιγμνή, “οργιάζουν οι εμπορικές σχέσεις” μεταξύ επιχειρηματιών των δύο κρατών. Πρότεινε “να βρούμε την κοινή στρατηγική για να εμπεδώσει ο λαός μας τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου”. Και τόνισε: “Στα ξενοδοχεία της χώρας θα υπάρχουν πάντα νέοι που θα δουλεύουν με 500 ευρώ. Αυτήν την ανάπτυξη θα την πολεμήσουμε”!

Ο Στ. Παπαθεμελής

“Άθλια πολιτική λιτότητας που θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το 2025”, χαρακτήρισε τις χθεσινές εξελίξεις στην οικονομία, ο επικεφαλής της παράταξης “Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων”, Στ. Παπαθεμελής.. Όπως είπε, “δόθηκε μια επιμήκυνση η οποία ήταν δεδομένη μετά το μνημόνιο της Ιρλανδίας. Θα πρέπει να αναμένονται σαρωτικά μέτρα”, πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε “ρομαντική” τη διάθεση που είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, όταν ανέλυε το όραμά του. “Καταλαβαίνω ότι ο Αχμέτογλου είναι ένας χαριτωμένος άνθρωπος που λέει ανέκδοτα και χαμογελάει, αλλά την πολιτική της χώρας του έναντι της Ελλάδας, δεν τη σταματάει με τίποτε”, υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι “κάνει μια δημόσια διπλωματία, κ. δήμαρχε, ο επισκέπτης σας. Εφαρμόζει μια πολιτική ήπιας ισχύος, αλλά ο στόχος του είναι ένας: η δορυφοριοποίηση της Ελλάδος”.

Για τον Στ. Παπαθεμελή, στην επίσκεψή του ο κ. Νταβούτογλου σκόπευε κυρίως στη Θράκη. “Αλλά δεν έκρυψε τίποτε. Απεκάλυψε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας”, υποστήριξε για το έργο της διερευνητικής επιτροπής των δύο χωρών.

Ο Μανώλης Ρασούλης στο δημοτικό συμβούλιο

Υπέρ οποιασδήποτε προσπάθειας βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας Τουκρίας τάχθηκε ο Τρ. Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη – Ανοικτή Πόλη”.

Ήταν ο πρώτος –κι ο μόνος- που αναφέρθηκε στο χαμό του Μανώλη Ρασούλη. “Χάθηκε στη ρωγμή του χρόνου ο Μανώλης Ρασούλης, μια εμβληματική φυσιογνωμία. Στοιχειώδες καθήκον, για έναν άνθρωπο που διάλεξε να μείνει 25 χρόνια σε αυτην την πόλη, είναι το δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει ένα ψήφισμα για τα όσα έχει προσφέρει στον πολιτισμό. Ήταν, εξάλλου, ένας άνθρωπος που ήθελε την ανοικτή πόλη”, τόνισε.

Στην απάντησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως ο Μανώλης Ρασούλης ήταν “ένας άνθρωπος που αγάπησε πολύ την πόλη κι ένας άνθρωπος που συγκρούστηκε. Κι αυτό πρέπει να το θυμόμαστε”. Πρότεινε, σε συνεννόηση με την οικογένεια του καλλιτέχνη, που έφυγε με άδικο τρόπο, να κατατεθεί στεφάνι και να εκδοθεί ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Μηταφίδης παρουσίασε, επίσης, φωτογραφία από χωματερή δίπλα στα αρμενικά νεκροταφεία. Σε αυτήν απεικονίζονταν σκουπίδια δίπλα στους τάφους. “Πιστεύω ότι αύριο κι όλας θα καθαριστεί ο τόπος και θα μπει περίφραξη. Περίμενα την αρμενική κοινότητα να βρίσκεται όλη εδώ. Προσβάλλονται οι νεκροί τους. Τα σκουπίδια είναι πάνω στους τάφους”, υπογράμμισε.

Οι θέσεις της “Εξουσίας Πολιτών”

Στρεφόμενος προς το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο επικεφαλής της παράταξης “Εξουσία Πολιτών”, Αρμόδιος Στεργίου, τον εγκάλεσε ότι δημιουργεί “έναν καινούργιο Δούρειο Ίππο, για τα σχέδια των γειτονικών κρατών”. Μιλώντας για το έργο της δημοτικής αρχής, είπε ότι θέλει να δει “τα πρώτα αποτελέσματα. Δε μας είπατε τι προγραμματίσατε και τι θα κάνετε και πόσο χρονικό διάστημα για το ιστορικό κέντρο της πόλης”, τόνισε. Αναφέρθηκε και στο θέμα του οικοπέδου του Αλλατίνη.

“Όποιος έχει λεφτά να το αποζημιώσει, ας το κάνει”, απάντησε για το θέμα του οικοπέδου Αλλατίνη, ο κ. Μπουτάρης.

Στο πλευρό του δημάρχου

“Τα αυτονόητα δεν είχαν γίνει κι η πολιτική των αυτονόητων οδήγησε στις πομπώδεις εκφράσεις. Πολύ καλά έκανε ο δήμαρχος που δέχτηκε τον κ. Νταβούτογλου και έθεσε τα θέματα που έθεσε”, είπε, όταν πήρε τον λόγο, ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, Χρ. Μάτης . “Εκείνο που δεν ακούσαμε ότι το Καστελόριζο δεν έχει γιατρό”, πρόσθεσε. Για να καταλήξει πως στην εξωτερική πολιτική χρειαζόμαστε λιγότερους ενθουσιασμούς και δε χρειάζεται να εκμεταλλευόμαστε αυτά που έχουν να κάνουν με τους άλλους.

Εξέφρασε τις οικολογικές του ανησυχίες αναρωτώμενος για το αν θα έθετε, ο κ. Μπουτάρης, σε μελλοντική του συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου, το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, ειδικά “μετά τα όσα έγιναν στην Ιαπωνία”.

Για το θέμα της μεταφοράς της ΔΕΘ, από τη Σίνδο στους Λαχανόκηπους, την οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Θεσσαλονίκης” θα προτείνει η δημοτική αρχή, ζήτησε από τον δήμαρχο να πάρει θέση ο δήμος έγκαιρα.

Ο κ. Μπουτάρης απάντησε στη δευτερολογία του ότι σκοπός του δήμου είναι να τοποθετηθεί η δημοτική αρχή στη διαβούλευση που γίνεται στο διαδίκτυο. Αφού είπε πως “δεν είμαι σίγουρος ότι θα πάει η ΔΕΘ στη Σίνδο”, πρόσθεσε πως σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να μη χαθεί η ευκαιρία να γίνει πάρκο στις εγκαταστάσεις της στο κέντρο της πόλης και πως “θα βρεθεί η καλύτερη λύση από όλες”. Πρότεινε, δε, να γίνει συζήτηση για την ανάπτυξη της πόλης για να καταλήξει: “Το θέμα δεν είναι Είναι η δημιουργία επιχειρηματικού κέντρου”.