institouto_neolaias_01Σήμερα στις 11.30 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για τον Εθελοντισμό-2011, το Ινστιτούτο Νεολαίας και η Εθνική Υπηρεσία των Προγραμμάτων Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση και Eurodesk» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τον «Εθελοντισμό των νέων στην Ελλάδα».

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη θεμάτων που σχετίζονται με τον εθελοντισμό, όπως η χρησιμότητα της εθελοντικής εργασίας σε σχέση με την καθημερινή ζωή, η σύνδεση της με την αγορά εργασίας καθώς και η ευρύτερη σημασία της κινητικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη σε θέματα νεολαίας, νέοι της πόλης καθώς και νέοι από την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Γιάννος Λιβανός, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας κ. Μιχάλης Γεωργακάς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, όπου θα συνομιλήσουν με τους συμμετέχοντες για θέματα που αφορούν στον εθελοντισμό.

Η Εθνική Υπηρεσία των Προγραμμάτων Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση και Eurodesk» του Ινστιτούτου Νεολαίας δραστηριοποιείται στον τομέα της νεολαίας με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μη τυπικής μάθησης. Στόχος των Προγραμμάτων αυτών είναι η προώθηση της ιδιότητας των νέων ως ενεργοί πολίτες και η προαγωγή της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας μέσω επιμέρους δράσεων όπως Ανταλλαγές Νέων, Πρωτοβουλίες Νέων, Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία κ.α. Στις Δράσεις αυτές μπορούν να συμμετέχουν νέοι 13-30 ετών, Μη Κυβερνητικοί οργανισμοί και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας.

Το Έτος 2011 ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Κράτη Μέλη και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων στην κοινωνία των πολιτών οι οποίες ευνοούν τον εθελοντισμό καθώς και η ενίσχυση της προβολής των εθελοντικών δραστηριοτήτων.