4volviΚλιμάκιο της αγγλικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (Greek Animal Welfare Fund - GAWF), φιλοξενείται από το δήμο Βόλβης στο Σταυρό, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Βόλβης Δημήτρη Γαλαμάτη.

Η αποστολή του GAWF αποτελείται από έναν κτηνίατρο, έναν οδοντίατρο ειδικευμένο στα ιπποειδή και δυο πεταλωτές, οι οποίοι πρόκειται να προσφέρουν αφιλοκερδώς υπηρεσίες σε εκατοντάδες άλογα, γαϊδούρια και ημίονους (μουλάρια), που βρίσκονται στην έκταση του δήμου Βόλβης.

Συνοδευόμενοι από τον αναπληρωτή καθηγητή Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ Γεώργιο Αρσένο και φοιτητές της Κτηνιατρικής Σχολής, εξετάζουν τους περίπου 200 ημίονους του Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού (του μεγαλύτερου της χώρας), οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ξυλείας, δημιουργία αντιπλημμυρικών φραγμάτων, αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών, κ.λπ..

Το κλιμάκιο του GAWF θα βρίσκεται σήμερα στο Σταυρό και αύριο θα επισκεφθεί άλλες δυο περιοχές του δήμου Βόλβης, τον Προφήτη και την Αρέθουσα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Γαλαμάτης, είχε αναλάβει από το 2008 πρωτοβουλία για την προστασία του ελληνικού ημίονου, με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε όσους χρησιμοποιεί ο Δασικός Συνεταιρισμός Σταυρού «Η Ένωση» (με την παράλληλη δημιουργία ενημερωτικού σεμιναρίου για την περιποίηση των ημιόνων), προσκαλώντας για πρώτη φορά τότε τα μέλη του GAWF, για να ακολουθήσει μια δεύτερη επίσκεψη τους το 2009 και μια τρίτη φέτος.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται –και διεθνώς- για τη διάσωση του ελληνικού ημίονου που αρχίζει να εκλείπει από τον ελλαδικό χώρο, καθώς από τους 179.000 που υπήρχαν το 1970, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 13.000.