tzitzikostas_patriarchis Rwsias_2011_03_17_01Συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της εκπαίδευσης και της προώθησης των ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Μόσχας, συζήτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και αν. πρόεδρος του οργανισμού…>>>

Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ νομού Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αν. υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Μόσχας και πρόεδρος του συνδέσμου Ελλάδας- Κύπρου – Ρωσίας, Γκεόργκι Μουράντοβ.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν παράλληλα να διοργανώσουν επιχειρηματικές αποστολές Ρώσων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και Ελλήνων στη Μόσχα, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, για να ενισχυθεί η επιχειρηματική συνεργασία και να αξιοποιηθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες στις δύο περιοχές.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης πρότεινε στον υπουργό, να ενταχθούν ο νομός Θεσσαλονίκης και η Κεντρική Μακεδονία στις περιοχές από τις οποίες αγοράζονται σε ετήσια βάση οι προμήθειες τροφίμων από την κυβέρνηση της Μόσχας, μια πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η ευκαιρία στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της Μακεδονίας να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς και να διεκδικήσουν ένα μεγάλο μερίδιο από την αγορά της Μόσχας, ενισχύοντας την εξαγωγική δραστηριότητα της περιοχής.

Επιπλέον ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε στον υπουργό τη διεξαγωγή καλοκαιρινών μαθημάτων στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης για Ρώσους φοιτητές και έλληνες που ζουν στη Ρωσία για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, μια πρόταση που έγινε επίσης αποδεκτή από τον κ. Μουράντοβ. Σημειώνεται πως η συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψής του κ. Τζιτζικώστα στη Μόσχα, για την παγκόσμια έκθεση τουρισμού ΜΙΤΤ 2011.

Την ίδια μέρα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κκ Κύριλλο, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Επίσης επισκέφτηκε τα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων ομογενών της Μόσχας και το Ελληνικό Δημοτικό σχολείο 551 όπου ενημερώθηκε από τη διευθύντρια και τους δασκάλους για το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλωσσάς και συνομίλησε με τους μαθητές.