Υπό την απειλή της ραδιενέργειας βρίσκεται η Ιαπωνία μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό και η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ αναφέρει πως δεκάδες εργαζόμενοι έχουν τραυματιστεί. Η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα περί τις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος).

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο, η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον πυρηνικό αντιδραστήρα αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι «σούπερ πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή κατάσταση.

Οι τοπικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν μία ζώνη σε περίμετρο 20 χλμ. γύρω από τον αντιδραστήρα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει εις γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.

Το κρατικό δίκτυο ΝΗΚ συμβούλευσε τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ. από την εκκενωθείσα ζώνη».

Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα, καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι, και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

Νωρίτερα, η ιαπωνική υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων είχε ανακοινώσει ότι οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και τον υπ' αριθμόν 1 αντιδραστήρα βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό.

Εκατοντάδες νεκροί από το φονικό σεισμό

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των θυμάτων στη χώρα, μετά τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι 10 μέτρων που ακολούθησε.

Σύμφωνα με το νέο προσωρινό απολογισμό που διέθεσε στον Τύπο η αστυνομία, ο αριθμός των νεκρών στη βορειοανατολική Ιαπωνία ξεπερνά τους 703. Ωστόσο, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν τους νεκρούς σε περισσότερους από 1.300.

Περίπου 784 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.128, αναφέρει στον απολογισμό της η αστυνομία.


από το www.naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters