thessaloniki_aerofotografia_lefkos_pirgos_01Η πρόθεση των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης να σταματήσουν τη χορήγηση του επιδόματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το οποίο χορηγούν από το 1966 στους υπαλλήλους τους -ανέρχεται σε…>>>

100 ευρώ μεικτά το χρόνο ή 7 ευρώ καθαρά το μήνα- προκάλεσε έντονη διαμάχη μεταξύ τους και καμιά από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να... κάνει πίσω στις θέσεις της.
    «Στόχος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης είναι να καταστρατηγηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού, Μιχάλης Λαζαρίδης. Πρόσθεσε δε πως «το κόψιμο του επιδόματος ΔΕΘ αποτελεί απλά το πρώτο σκαλοπάτι για τα σκοτεινά σχέδια που καταστρώνονται».
    Το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται στους ξενοδοχοϋπαλλήλους ως αντιστάθμισμα για το μεγάλο φόρτο εργασίας που έχουν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, οι δύο πλευρές βρίσκονται εδώ και καιρό σε κόντρα, αφού -όπως είπε- οι ξενοδόχοι με αφορμή την κρίση έχουν προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού (-30% τα τελευταία πέντε χρόνια) και μειώσεις μισθών, ενώ η εκ περιτροπής εργασία και η μερική απασχόληση αποτελεί πια μια πραγματικότητα που «πνίγει τον κλάδο».
    Στο πλαίσιο αυτό, εντός του Απριλίου, το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων -διαθέτει 2.800 μέλη- πρόκειται να συνεδριάσει, με στόχο να καθοριστεί η στάση των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Σωματείου προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση που τελικά η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, τότε και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.
    Στο μεταξύ, σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλη Θωμόπουλο, ο ίδιος δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, αναφέροντας ωστόσο ότι στόχος είναι το θέμα που έχει προκύψει να λυθεί "εσωτερικά" με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
    Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι το επίδομα ΔΕΘ δεν είναι σημαντικό ποσό για τους εργαζομένους, αλλά για τους εργοδότες αποτελεί ένα σημαντικό έξοδο, σε μια περίοδο που πρέπει να συμμαζευτούν τα έξοδά τους.


από το ΑΠΕ-ΜΠΕ