7F2031201630-preview«Φτερά» έκαναν περίπου 45.000 ευρώ, που έδωσαν εκατοντάδες γονείς στο πρακτορείο Superior Travel στην Ερμού για την πραγματοποίηση των καθιερωμένων μαθητικών εκδρομών για τα παιδιά τους. Το όνειρο των…>>>

μαθητών από συνολικά 8 σχολεία για εκδρομή στο εξωτερικό και άλλων τόσων που περιμένουν να εκδράμουν τους επόμενους μήνες, φαντάζει πια μετέωρο. Ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου Γιώργος Λαγός, ο οποίος ήταν και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Μάρκου Μπόλαρη, έγινε στην κυριολεξία… λαγός!

Ο «Τ.Θ.» προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά οι προσπάθειες μας κατέληξαν στο κενό. Τι να πει άλλωστε; Το αυτονόητο; Ότι τα χρήματα των γονιών, που μπορεί να στερήθηκαν τα προς το ζην για να στείλουν τα παιδιά τους εκδρομή, φαγώθηκαν; Αυτό άλλωστε, υποστήριξε στον «Τ.Θ.» και ο πρόεδρος του συνδέσμου πρακτόρων τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης, Μιχάλης Πεζίκογλου.

«Τα λεφτά φαγώθηκαν. Δόθηκαν κάπου αλλού. Το ταξιδιωτικό γραφείο είχε άμεση ανάγκη από μετρητά και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει διαφορετικά. Πίστευε πως το άνοιγμα αυτό θα ξεχρέωνε το προηγούμενο και… πάει λέγοντας», εξήγησε ο κ. Πεζίκογλου, ερωτώμενος με ποιο θράσος κοροϊδέψε τον κόσμο το συγκεκριμένο πρακτορείο. Υπογράμμισε δε, πως συνολικά 4-5 ταξιδιωτικά γραφεία σε όλη τη Θεσσαλονίκη, λυμαίνονται το χώρο των σχολικών εκδρομών με αθέμιτους τρόπους και χαλούν την πιάτσα. «Είναι λυπηρό, απαράδεχτο και στιγματίζει ολόκληρο τον κλάδο, σε μια τέτοια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ο κόσμος πλέον, λογικό είναι να σταματήσει να έχει εμπιστοσύνη στα ταξιδιωτικά γραφεία», είπε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πεζίκογλου, έριξε τα πυρά του στην Επιτροπή Αξιολόγησης σχολικών εκδρομών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τους νοιάζει μόνο η χαμηλή τιμή και τα free που θα δώσει το ταξιδιωτικό γραφείο.

«Αλλιώς είναι η σχολική εκδρομή και αλλιώς την κατάντησαν. Πώς γίνεται να δίνουν προσφορές για σχολικές εκδρομές 150-160 ευρώ, όταν το κόστος είναι 200; Αυτή η τιμή, η οποία είναι κάτω του κόστους, έπρεπε να βάλει σε υποψίες, την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης και όχι να τη δελεάσει με τη χαμηλή τιμή και τα προσφερόμενα free», σημείωσε. Αποκάλυψε, πως πληρώνουν οι γονείς των μαθητών για να πηγαίνουν διακοπές οι διπλάσιοι καθηγητές συνοδοί, με το πρόσχημα ότι οι μαθητές θέλουν συνοδεία. Παραδειγματικά, ανέφερε πως σε ένα γκρουπ των 50 ατόμων μπορούν να ταξιδέψουν 2 συνοδοί, και πηγαίνουν 4!

Από την άλλη, ο πρόεδρος του συνδέσμου πρακτόρων τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης επισήμανε πως δεν έπρεπε να υπάρχει προορισμός εκτός Ελλάδας. «Η χώρα μας πλήττεται από οικονομική κρίση και αντί να βοηθάμε την κατάσταση στέλνουμε το χρήμα μας σε χώρες του εξωτερικού».

Άρχισαν οι διαμαρτυρίες και οι μηνύσεις!

Εν τω μεταξύ, διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του τουριστικού πρακτορείου Superior Travel πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές της Α' τάξης του 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν χθες για την Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο πενθήμερης εκδρομής τους.

Οι 40 μαθητές επρόκειτο να αναχωρήσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 11.30, ωστόσο το πρακτορείο ενημέρωσε γραπτώς το σχολείο την Παρασκευή ότι η εκδρομή δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς ένας εκ των ιδιοκτητών αποχώρησε από την εταιρεία. Το σχολείο έχει ήδη προπληρώσει στο πρακτορείο για την εκδρομή, περισσότερα από 6.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο είχε δημιουργήσει προβλήματα, την περασμένη εβδομάδα, στους μαθητές του 1ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης που μετέβησαν για πενθήμερη εκδρομή στη Βαρκελώνη, όπου διαπίστωσαν ότι δεν είχαν καταβληθεί τα χρήματα για τη διαμονή.

Οι μαθητές του 15ου Λυκείου συγκεντρώθηκαν με τις βαλίτσες τους έξω από το γραφείο του πρακτορείου, επί της Ερμού, και στη συνέχεια στην πλατεία Αγίας Σοφίας, από όπου θα αναχωρούσαν τα λεωφορεία για την εκδρομή. «Βρήκαμε το ταξιδιωτικό γραφείο κλειστό. Περιμένουμε στο σημείο της προγραμματισμένης συνάντησης και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μήνυση για υπεξαίρεση χρημάτων, εάν δεν εμφανιστούν τα λεωφορεία», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Έλενα Τριανταφυλλίδου. Τις επόμενες μέρες ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε συντονισμένες διαμαρτυρίες με τα υπόλοιπα σχολεία που έκλεισαν συμφωνία για τις εκδρομές τους με το ίδιο πρακτορείο.

Μήνυση κατά του ίδιου πρακτορείου θα καταθέσει και ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης, διευθυντής του Λυκείου Ασβεστοχωρίου, οι δύο πρώτες τάξεις του οποίου είχαν «κλείσει» τετραήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα από τις 18 ως τις 21 Μαρτίου. Το σχολείο προπλήρωσε 9.400 ευρώ για την εκδρομή από το συνολικά οφειλόμενο ποσό των 12.250. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων δήμου Χορτιάτη Γιάννης Γαρυφάλλου, δήλωσε στον «Τ.Θ.» πως γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδρομή των μαθητών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης, δήλωσε ότι η Ένωση θα προχωρήσει στη διαγραφή του τουριστικού πρακτορείου σήμερα, οπότε λήγει η 48ωρη προθεσμία που έδωσε το Πειθαρχικό της Συμβούλιο, προκειμένου να εμφανιστούν οι υπεύθυνοι του γραφείου και να δώσουν εξηγήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω ταξιδιωτικό πρακτορείο φαίνεται να έχει συνάψει συμφωνίες με εννέα σχολεία, ενώ το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης ανέρχεται περίπου στις 45.000 ευρώ. Με το ίδιο πρακτορείο φέρονται να «έκλεισαν» συμφωνία για τις εκδρομές τους το 1ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το 16ο ΓΕΛ Ξηροκρήνης, το 19ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 13ο Δημοτικό Πολίχνης και πρόσκοποι.

Επενέβη εισαγγελέας, ο ΕΟΤ θα σφραγίσει το Superior

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος των υπευθύνων. Η διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας ανατέθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, αν υπάρχουν κι άλλα σχολεία που «έκλεισαν» εκδρομές μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου.

Σύμφωνα με την υπηρεσία τουριστικών γραφείων του ΕΟΤ, η ανάκληση άδειας του πρακτορείου και η επιστροφή χρημάτων στους δικαιούχους, μέσω της εγγυητικής επιστολής του πρακτορείου, απαιτεί προηγουμένως δικαστικές αποφάσεις ή απόφαση εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Λαγός ισχυρίζεται ότι έχει αποχωρήσει από την επιχείρηση και υποδεικνύει ως υπεύθυνο τον κ. Μακαρόνα.

Ο ΕΟΤ μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει ούτε με τον Γ. Λαγό ούτε με τον κ. Μακαρόνα. Έχει αποστείλει με fax και με courier έγγραφο με το οποίο ζητεί από τους υπεύθυνους της ΕΠΕ να δώσουν εγγράφως εξηγήσεις. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν μέχρι τις 24 Μαρτίου, ο ΕΟΤ θα επιβάλει διοικητικές κυρώσεις , δηλαδή ανάκληση σήματος λειτουργίας και σφράγιση του τουριστικού γραφείου.


Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ από τον www.typosthes.gr