apognosi_01Μηδενική προοπτική προσλήψεων από τις Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις για τον επόμενο μήνα, καταγράφει για πρώτη φορά από τη στιγμή, που ξεκίνησαν οι μετρήσεις του, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2009, ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500, www.ngbi500.gr).

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις, οι οποίες απάντησαν τον Φεβρουάριο του 2011, στο πλαίσιο των ερωτημάτων του NGBI 500, επισημαίνουν για το ζήτημα της απασχόλησης ότι δεν θα πραγματοποιήσουν καμία πρόσληψη (στην παρένθεση πάντα το ποσοστό του προηγούμενου μήνα, ήτοι του Ιανουαρίου 2011, που για αυτή την απάντηση ήταν 4%).

Μικρότερη παρόλα αυτά είναι και η πρόθεση απολύσεων, η οποία προσεγγίζει το 26% (33%), ενώ αυξάνεται το ποσοστό όσων επιχειρήσεων θα διατηρήσουν ανέπαφο το προσωπικό τους και φτάνει το 74% (63%).

Ακόμη οι επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο του 2011 εμφανίζονται κάπως πιο αισιόδοξες καθώς απάντησαν πως η κατάσταση τους είναι κακή σε ποσοστό 47% (56%), καλή με 11% (9%) και ικανοποιητική με 43% (35%). Για τους επόμενους έξι μήνες εκτιμούν πως η κατάσταση τους θα είναι καλύτερη σε ποσοστό 12% (16%).

Κατά κλάδο, οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές, δίνουν τις πιο αρνητικές απαντήσεις όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση τους και την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο.

Τεράστια προβλήματα με την τρέχουσα κατάσταση τους, αλλά και με την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο έχουν και οι μεικτές. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με τις απαντήσεις τους αναδεικνύουν την καλύτερη υφιστάμενη εικόνα, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.