Με πρόστιμα που ξεπέρασαν τα 110 χιλιάδες ευρώ, «φιλοδώρησε» χθες το ΕΣΡ τηλεοπτικούς σταθμούς, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας καθώς και ραδιοσταθμό της Αττικής. Μάλιστα, το ένα από αυτά έχει σχέση με τον… Σημίτη!

 

Το υψηλότερο πρόστιμο, 80.000 ευρώ, επιβλήθηκε στον περιφερειακό σταθμό Extra για προτροπή των τηλεθεατών σε πράξη διαμαρτυρίας, έξω από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, από την εκπομπή Αποκαλυπτικό Δελτίο, στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2010.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, η Ολομέλεια του Συμβουλίου, αποφάσισε ότι υπήρξε παραβίαση των διατάξεων του Συντάγματος (άρ.15 παρ.2, για υποχρέωση αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών) καθώς και του αρ.16 του ΠΔ77/2003.

Ο κ. Λασκαρίδης, τόνισε ότι το Συμβούλιο στην περίπτωση αυτή κινήθηκε αυτεπάγγελτα και η απόφασή της Ολομέλειας ήταν ομόφωνη.

Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Nickelodeon, γιατί διαπιστώθηκε ότι στο πρόγραμμά του, δεν είχε πρωτογενή δελτία ειδήσεων.

Ειδικότερα ο κ. Λασκαρίδης, διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του ΕΣΡ, το κανάλι είναι ενημερωτικό και ως τέτοιο δεν πρέπει να μεταδίδει τίτλους επικαιρότητας -όπως κάνει- αλλά θα πρέπει να έχει πρωτογενή δελτία ειδήσεων.

Με το ίδιο πρόστιμο, 15.000 ευρώ τιμωρήθηκε και ο τηλεοπτικός σταθμός Star, για προβολή τηλεφωνικών υπηρεσιών υψηλής χρέωσης, χωρίς της απαιτούμενη ευκρινή γραμματοσειρά, στην εκπομπή «Αξίζει να το ζεις». Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ίδιο κανάλι επιβλήθηκε και η κύρωση της σύστασης για προβολή του σήριαλ Gossip Girl, με εσφαλμένη σήμανση.

Εξάλλου πρόστιμο 5.000 ευρώ, επιβλήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σέντρα, για διαφήμιση διαδικτυακού καζίνου.

Όπως τόνισε ο κ. Λασκαρίδης, το ΕΣΡ, έχει επιβάλει αρκετές φορές, κυρώσεις για το θέμα αυτό καθώς η ελληνική νομοθεσία, απαγορεύει ρητά την προβολή τέτοιων υπηρεσιών από τα ΜΜΕ.


από το www.naftemporiki.gr