Δύο μήνες πριν από την έναρξη της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία, το τοπίο παραμένει θολό για την ελληνική μειονότητα. Όπως καταγγέλλει από τους Αγίους Σαράντα η Δημοκρατική Ένωση Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια»,

δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί ούτε το τελικό ερωτηματολόγιο, ούτε η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί κατά την απογραφή, ενώ άγνωστος παραμένει ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής της.
Στην ανακοίνωσή της, η «Ομόνοια» υπογραμμίζει πως από το 1991, χρονιά της ίδρυσής της, η Ένωση διεκδικεί την ελεύθερη απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, ώστε όλοι να δηλώνουν ανεμπόδιστα τα στοιχεία τους και το κράτος να έχει στα χέρια του τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να εφαρμόσει τις ανάλογες πολιτικές προς όφελος όλων.
Ήδη εδώ και έναν χρόνο (5 Φεβρουαρίου 2010), η «Ομόνοια» είχε με ανακοίνωσή της εκφράσει τον προβληματισμό της σχετικά με την προσπάθεια χειραγώγησης της υπόθεσης της απογραφής με τους αυτόκλητους «εκπροσώπους» του αλβανικού έθνους να θέτουν διάφορα ψευδοδιλήμματα.
Οι υποψίες είχαν από τότε φουντώσει, καθώς η «Ομόνοια», ως εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας, δεν είχε λάβει καμιά πρόσκληση για διαβούλευση με το αρμόδια υπουργείο και την αρχή που ανέλαβε να διενεργήσει την απογραφή.
Έναν χρόνο μετά και δύο μήνες πριν από την απογραφή, το μόνο που συνέβη, επισημαίνει η «Ομόνοια», είναι να προστεθούν στις τάξεις των πολεμίων του εγχειρήματος και κάποιοι ανώτεροι κρατικοί παράγοντες.
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας αναφέρονται στις παρεμβάσεις του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν τον εκβιασμό και την ποινικοποίηση όσων θελήσουν να ξαναποκτήσουν την εθνική τους ταυτότητα, που τους είχε αφαιρεθεί ακόμη και με τη βία από το κομμουνιστικό καθεστώς.
«Η συμπεριφορά του ως χούλιγκαν ποδοσφαιρικής ομάδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «εκθέτει την χώρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – ως άμεσο προϊστάμενό του – και την αλβανική Δικαιοσύνη».
Η «Ομόνοια» δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στις εκθέσεις των διεθνών παρατηρητών, ο θεσμός της Δικαιοσύνης είναι ο πιο διεφθαρμένος και οι ενέργειες του κ. Σπαχίου δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο παρά να αποδεικνύουν ότι συνεχίζει να προτιμά την εξυπηρέτηση του κατεστημένου και όχι την προσχηματική έστω εφαρμογή προχωρημένων αντιλήψεων περί ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων».
«Η πολιτική κρίση στη χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση, «δεν μπορεί λειτουργήσει ως πρόσχημα και άλλοθι για αυτούς που επιθυμούν μια απογραφή για το θεαθήναι και την ικανοποίηση του διεθνούς παράγοντα. Δηλώνουμε επίσης ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και σε ό, τι ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων».


από την Ελεύθερη Ζώνη