euro_4Δύο κέντρα είσπραξης εσόδων του Δημοσίου θα ιδρυθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης να εισπράττει άμεσα φόρους και οφειλές προς το Δημόσιο...

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα ιδρυθούν συνολικά 15 τέτοια κέντρα σε όλη τη χώρα.
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου, θα ιδρυθούν 15 ΠΕΚΕΕ, από ένα σε κάθε περιφέρεια, αλλά από δύο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφού το νέο σύστημα θα στηριχθεί στην «αποκέντρωση», προκειμένου ο τελικός αποδέκτης να μην είναι άλλος από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, η οποία θα λαμβάνει ενημέρωση άμεσα και από μια αρχή και όχι από κάθε ΔΟΥ ή τελωνείο κ.λπ., ξεχωριστά.
Σε κάθε ΠΕΚΕΕ θα ανήκουν όλες οι υπηρεσίες, όπως οι εφορίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα, τα τελωνεία κ.ά., ενώ κάθε ΠΕΚΕΕ θα εκκαθαρίζει και τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων που ανήκουν στην περιφέρειά του, αφού, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου, θα έχει εφοδιαστεί με ειδικό υποσύστημα του ΤAXIS.
Από την άλλη πλευρά, κάθε περιφερειακός φορολογικός διευθυντής θα είναι υπόλογος απευθείας στο γενικό γραμματέα, ο οποίος φυσικά θα δίνει λόγο στον αρμόδιο υφυπουργό και τον υπουργό, για το έργο που συντελείται σε κάθε περιφέρεια, είτε αφορά τη συλλογή των εσόδων, την πορεία του ΦΠΑ, τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων χρεών κ.λπ.
Με το νέο σύστημα, είναι φανερό ότι κάθε διευθυντής ή ακόμη και γενικός γραμματέας θα είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την κεντρική υπηρεσία, ούτως ώστε, στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν, να «πηγαίνει σπίτι του».


Από τη www.naftemporiki.gr