Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν το περίφημο και μοναδικής ομορφιάς –αλλά και ιστορικής αξίας- ανάκτορο των Αιγών το ΄χουν βάλει σκοπό: Να καταστήσουν επισκέψιμη την ανασκαφή, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες

–και ιδιαίτερα οι Βορειοελλαδίτες- να μπορούν να δουν από κοντά πώς ανασκάπτεται ο αρχαιολογικός χώρος και τι θαυμαστά ευρήματα έχουν ανασυρθεί από τα σπλάχνα της μακεδονικής γης.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε η δρ. αρχαιολογίας Αγγελική Κοτταρίδη, μια επιστήμων διεθνούς ακτινοβολίας, την οποία φιλοξένησε, απόψε, το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της TV100.

Με την ευκαιρία της έκθεσης “Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο – Θησαυροί από τη Μακεδονία, ένα Ελληνικό βασίλειο στην εποχή της Δημοκρατίας – Θησαυροί από τις Αιγές, τη Βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων“, στο μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης, της οποίας την επιμέλεια έχει η δρ. Κοτταρίδη, παρουσίασε φωτογραφίες των ευρημάτων, ένα από τα οποία είναι όλα τα κοσμήματα της περίφημης “Δέσποινας των Αιγών”, μιας πραγματικής ιέρειας. Βρέθηκαν το περιδέραιό της, τα ενώτια (σκουλαρίκια) της, ακόμη και το τάσι των σπονδών που κρατούσε. Οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια ανάπλασή της, από ειδικό υλικό, πάνω στο οποίο θα τοποθετήσουν τα κοσμήματά της.

Η δρ. Κοτταρίδη χαρακτήρισε το ανάκτορο των Αιγών “εφάμιλλο του Παρθενώνα”, καθώς είναι το πρώτο περιστύλιο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, ενώ ο Παρθενώνας το απαύγασμα της ναοδομής και τον Μέγα Αλέξανδρο “brand name της Ελλάδας”, καθώς έχει περισσότερα… googlαρίσματα και από την coca cola! Πρόσθεσε, δε, ότι στο τεράστιο ανάκτορο των Αιγών έχει ανασκαφεί μόλις το ένα πεντακοσιοστό της όλης έκτασης.