Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου 2011 αναδρομική έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), του μεγαλύτερου δικτύου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 8 μμ από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.
H έκθεση παρουσιάζει ενενήντα αφίσες τριών δεκαετιών, από την εποχή που η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη Θεραπευτική Κοινότητα, άνοιγε το δρόμο για την απεξάρτηση των χρηστών παράνομων ουσιών στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα.
Φιλοτεχνημένες από σκιτσογράφους, εικαστικούς, γραφίστες, φοιτητές, εθελοντές, πρώην χρήστες ουσιών και τυπωμένες στο λιθογραφείο του ΚΕΘΕΑ (KEΘΕΑ ΣΧΗΜΑ + ΧΡΩΜΑ), οι αφίσες αναδεικνύουν διαφορετικές όψεις του προβλήματος της εξάρτησης αλλά και τις προσπάθειες αντιμετώπισής του. Αποτυπώνουν επίσης την ανοικτή και αμφίδρομη σχέση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης με την κοινωνία, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και κοινωνικής αλληλεγγύης, που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.