dimarxeio_04Με απίστευτες κόντρες άρχισε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που αντικείμενο –υποτίθεται ότι- έχει το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

Η αρχή έγινε όταν ο επικεφαλής της παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, Κ. Γκιουλέκας, ζήτησε να παρίσταται ο δήμαρχος “για να απολογηθεί” για το θέμα των σκουπιδιών. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Π. Αβραμόπουλος, εξανέστη και απάντησε πως “δεν είναι δυνατό να απολογείται ο δήμαρχος”! Μάλιστα, κατηγόρησε τον κ. Γκιουλέκα ότι έκανε “μικρό τρικάκι. Σε μένα δε θα τα κάνετε αυτά”, του είπε.

Ο Κ. Γκιουλέκας, με έντονο ύφος, όπως κι ο κ. Αβραμόπουλος, κάλεσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου “να διαβάσει τον κανονισμό” και πρόσθεσε πως “ούτε τρικάκια εφαρμόζουμε, ούτε ό,τι εφευρίσκετε εσείς με την φαντασία σας”.

Απαντώντας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έριξε τους τόνους, λέγοντας πως βρέθηκε, για λίγο, εκτός αιθούσης, για να παραλάβει κάποια έγγραφα για την επίσκεψη της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη Θεσσαλονίκη.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όμως, και πάλι, όταν πήρε το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” ο οποίος υπενθύμισε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι και ο δήμαρχος και οι υπουργοί λογοδοτούν και απολογούνται για τις πράξεις τους στα αρμόδια σώματα που είναι το δημοτικό συμβούλιο για τους μεν και η Βουλή για τους δε. “Δε θα απολογηθεί για αυτά που λέει, ότι από τους 4.500 υπαλλήλους του δήμου οι 2.500 είναι άχρηστοι”, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δημοσίευμα(σ.σ. μάλιστα, σε κάποια στιγμή, ο κ. Αβραμόπουλος τον χαρακτήρισε “ανεκδοτολόγο”). Όσο για το τεχνικό πρόγραμμα, κατήγγειλε ότι το βρήκε στο… πάτωμα των γραφείων της παράταξης στο δημαρχείο.

“Πρόχειρο” χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα ο επικεφαλής της παράταξης “Υπερκοομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων”, Στ. Παπαθεμελής. Όσο για τα σκουπίδια είπε πως “είχαμε την εντύπωση ότι, τουλάχιστον για το κέντρο, είχαμε μπει σε μια σειρά”.

“Η πόλη εμφανίζει μια εικόνα παρακμής, σε όλα τα επίπεδα, με ευθύνη όχι μόνον της σημερινής διοίκησης”, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη”, Τρ. Μηταφίδης. Και πρόσθεσε: “Δε γίνεται να αλλάξετε τη μορφή της πόλης αν δε συγκρουστείτε μ’ αυτούς που διοικούν”.

Στην τοποθέτησή του, ο Αρμ. Στεργίου, επικεφαλής της παράταξης “Εξουσία των Πολιτών”, κάλεσε “σε κοινή δράση” επικεφαλής παρατάξεων και δήμαρχο και ζήτησε: “Να σταματήσουν όλοι να εκφωνούν ρητορικούς λόγους, μόνον και μόνον για να φαίνονται στην τηλεόραση”.

Να βγουν έξω οι δημοτικοί σύμβουλοι και να περπατήσουν εκεί που υπάρχουν τα σκουπίδια, πρότεινε ο Χρ. Μάτης, επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”. Επικαλούμενος, τέλος, έγγραφο του φιλοζωικού σωματείου “Άργος”, κατήγγειλε πως έχει σταματήσει το πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται επιθέσεις αδέσποτων ζώων σε πολίτες, στη Γ Δημοτική Κοινότητα.

Με το τέλος των τοποθετήσεων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα επί προσωπικού με τους κ.κ. Γκιουλέκα και Ζαριανόπουλο και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ανέλυσε το πρόβλημα με την αντιδημαρχία καθαριότητας και, ειδικά, με το λάθος της προμηθεύτριας εταιρίας, που δίνει καύσιμα για τα απορρίμματα. Συνδύασε το πρόβλημα αυτό με την αποχώρηση συμβασιούχων από τον τομέα της καθαριότητας λόγω λήξης των συμβάσεών τους και με τα γνωστά προβλήματα αντικατάστασης των απορριμματοφόρων με τα οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην ανακύκλωση.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι έλαβε ανακοίνωση από τους εργαζόμενους στο δήμο, σύμφωνα με την οποία δε θα κινηθούν απορριμματοφόρα στο τριήμερο της 25ης Μαρτίου “επειδή κουράστηκαν”, όπως σχολίασε.

Για το τεχνικό πρόγραμμα, ο κ. Μπουτάρης είπε πως “ως τώρα έλεγε το τι θέλουμε να κάνουμε και, στο τέλος, δε γινόταν το μισό”. Ενώ, όπως πρόσθεσε, το τεχνικό πρόγραμμα της διοίκησής του, περιγράφει “το τι μπορεί να γίνει”. Και τόνισε: “Δεν μπορούμε να κάνουμε ωραία πάρκα και σιντριβάνια, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα”.

Επανέλαβε ότι “κατά τη δική μου εκτίμηση, ο δήμος μπορεί να δουλέψει με το μισό προσωπικό”.  Πρόσθεσε πως “αν ήταν μια ευνομούμενη επιχείρηση θα ήταν και στο χρηματιστήριο. Ποιος θα αγόραζε μετοχές μιας εταιρίας που θα γνώριζε ότι οι μισοί δουλεύουν κι οι άλλοι μισοί δε δουλεύουν”, αναρωτήθηκε. Υποσχέθηκε ότι ο δήμος θα γίνει πολύ πιο αποδοτικός και ανακοίνωσε πως οι συμβασιούχοι πήραν παράταση… εργασίας ως τέλος Απριλίου. Έτσι, όπως είπε, μπλοκαρίστηκε ο διαγωνισμός νέων συμβασιούχων και επανέλαβε τη θέση του ότι “στην καθαριότητα οι θέσεις είναι πάγιες. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την καθαριότητα”, είπε.

Όσον αφορά τα αδέσποτα είπε πως είναι σε διαβούλευση με το δήμο Καλαμαριάς για την αγορά οικοπέδου όπου θα γίνει στέγη για τα ζώα.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε το σώμα για τα προγράμματα απασχόλησης που ανακοίνωσε, στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης χαρακτήρισε τα stage “καταστροφή για την ελληνική οικονομία”.111