serasidis_01Του ΣΑΒΒΑ ΣΕΡΑΣΙΔΗ*

Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ του Δημότη και της Επιχείρησης, είναι σίγουρα ένας πολύ  θετικός  θεσμός, που έρχεται να συνδράμει το ΣΥΝΗΓΟΡΟ του Πολίτη στον αγώνα για την προστασία των πολιτών από κάθε μορφή ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Και βέβαια, πού να βρει το δίκιο του ο πολίτης απέναντι στον…

ασυνείδητο εκείνο δημόσιο, περιφερειακό ή δημοτικό υπάλληλο που δεν εξυπηρετεί, αλλά ταλαιπωρεί τον πολίτη από κακοήθεια ή για να εισπράξει το "γρηγορόσημο" ή το μπαξίσι, για να κάνει απλά τη δουλειά του ή για να καλύψει κάποια παρατυπία ή και παρανομία; Έχοντας όμως τη στήριξη του ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ, μπορεί κανείς να βρει το δίκιο του ή τουλάχιστον ενθαρρύνεται να  προσπαθήσει.

Εύλογα θα περίμενε κανείς από τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες να υπερφαλαγγίσουν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που ορίζει πλειοψηφία 2/3. Και να σπεύσουν σε   διαβούλευση με τις Παρατάξεις και τους Κοινωνικούς φορείς για να βρουν τον πολίτη εκείνον που δεν είναι στέλεχος της παράταξης ή του κόμματός τους, αλλά είναι πράγματι αδέσμευτος, εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, όπως ορίζει ο νόμος, και να τον επιλέξουν για ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ του πολίτη και της επιχείρησης, με πλειοψηφία που να αγγίζει την ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Και σίγουρα υπάρχουν τέτοιοι πολίτες σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια.

Όμως στα λόγια καλή η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, η ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αλλά δε  βολεύει σε όλους. Σε πολλούς Δήμους και Περιφέρειες δεν έχει επιλεγεί ακόμη ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ, μολονότι έχει εκπνεύσει το δίμηνο που ορίζει ο νόμος. Φταίει μήπως το ότι οι Παρατάξεις και οι Κοινωνικοί Φορείς δεν ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμα του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη να επιλέξουν τον ΑΡΙΣΤΟ; Όχι βέβαια. Φαντάζομαι ότι στους περισσότερους Δήμους και Περιφέρειες δεν αναζητήθηκε ο ΑΡΙΣΤΟΣ, αλλά ο ΑΡΕΣΤΟΣ.

Έγινε αυτό που έγινε και στο Δήμο ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ. Ο Δήμαρχος Δ. Παπαδόπουλος θέλησε να επιβάλει, χωρίς κανένα διάλογο, έναν υποψήφιο δημοτικό του σύμβουλο. Όμως δεν τα κατάφερε. Μάλιστα καταψήφισαν την επιλογή του Δημάρχου και σύμβουλοι της παράταξής του !!!

Αλλά μετά την αποτυχία επιβολής του ΔΙΚΟΥ τους, μήπως οι Δήμαρχοι και οι      Περιφερειάρχες κατάλαβαν το λάθος τους και καλούν σε ΔΙΑΛΟΓΟ για να επιλεγεί ο    ΑΡΙΣΤΟΣ; Όχι φυσικά. Προσδοκούν στην αλλαγή του νόμου. Πιέζουν για … εκπτώσεις. Να καταργηθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», για να μπορούν να διορίσουν τους ΔΙΚΟΥΣ τους. Γιατί δε θέλουν ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ του Δημότη και της Επιχείρησης. Επιζητούν ΠΡΟΣΤΑΤΗ του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη από ενοχλητικούς πολίτες.

Ελπίζω ότι η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., ο Υπουργός, ο Πρωθυπουργός, δε θα συναινέσουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις – εκπτώσεις. Θα είναι μαχαιριά στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, όνειδος για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, διάψευση των ελπίδων για ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ.  Και θα είναι η επιβεβαίωση της λαϊκής ρήσης  «ΟΛΟΙ  ΙΔΙΟΙ  ΕΙΝΑΙ».


* Ο Σάββας Σερασίδης είναι πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης