oaed-3-thumb-largeΑμφισβητεί ευθέως, η Κομισιόν το καθολικό - μέχρι σήμερα - δικαίωμα των Ελλήνων άνεργων-μισθωτών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επίτροπου Όλι Ρεν σε…

σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Νίκου Χουντή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Χουντής ζητούσε να μάθει τι σημαίνει η δέσμευση στα πλαίσια του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκ ευρώ από «επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην απάντησή του ο κ. Ρεν αναφέρει ότι για το 2012 το ποσό των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ θα προκύψει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα που σχετίζονται με την ανεργία» και συνεχίζει ότι «θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αναμενόμενο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί εάν βελτιωθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου πραγματοποιείται ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων ή με την καλύτερη στόχευση και την δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων».

Η θέση της ΝΔ

«Η πολιτική της Κυβέρνησης δεν χρειάζεται άλλες αποδείξεις αποτυχίας. Η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται καθημερινά», σχολίασε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη με συγκεκριμένες προτάσεις, ολοκληρωμένη δράση και μετρημένες και κοστολογημένες πολιτικές αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση. «Όπως πάει η κυβέρνηση Παπανδρέου, σε λίγο δεν θα μετράμε το ποσοστό των ανέργων αλλά το ποσοστό των εργαζομένων…», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστή Αϊβαλιώτη.

«Η υψηλή ανεργία δεν αποτελεί κεραυνό σε αίθριο ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών και τροϊκανών πολιτικών που οδηγούν την οικονομία σε βαθιά ύφεση, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες σε χρεοκοπία, τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανεργία και τους νέους και νέες στην απόλυτη απελπισία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Στρατούλης, εκ μέρους του Συνασπισμού.

Τι λέει η ΓΣΕΕ

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ο γγ της ΓΣΕΕ κ. Στάθης Ανέστης, δήλωσε χθες ότι τα πιο εφιαλτικά σενάρια επιβεβαιώνονται και αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας οι κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες.

Και η κυβέρνηση… το χαβά της

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής πάντως, ανέφερε ότι η αύξηση της ανεργίας είναι ένα πολύ ανησυχητικό, ωστόσο, αναμενόμενο φαινόμενο γιατί είμαστε στη μέση μιας κρίσης και υπογράμμισε ότι «εμείς προσπαθούμε με συνεπείς κινήσεις να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε τις θέσεις εργασίας». Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προϋπολογίσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό να πέσει στην αγορά για τη διαφύλαξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.