seve xrysoxoidis lakasas4Light_20101008_02Εντυπωσιακή άνοδος των ελληνικών εξαγωγών κατά 38,9%! Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών (με πετρελαιοειδή) τον Ιανουάριο 2011 αυξήθηκαν κατά €387 εκατ., φτάνοντας τα €1.379 εκατ. (σε παρόμοια επίπεδα με τις επιδόσεις του 2007, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση).

 

Το ποσοστό αύξησης των ελληνικών εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή ανέρχεται σε 24,6%. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα καθώς όπως απεικονίζεται και στο διάγραμμα 1, οι ελληνικές εξαγωγές διαγράφουν θετική πορεία, σε μηνιαία πλέον βάση, με διψήφιο ποσοστό αύξησης (συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο 2010). Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την όλο και μεγαλύτερη κινητοποίηση των Ελλήνων εξαγωγέων, όπως φαίνεται τους τελευταίους μήνες στο εξαγωγικό μητρώο του ΣΕΒΕ και με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι η καλλιέργεια εξωστρεφούς κουλτούρας στις ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

Διάγραμμα 1. Μηνιαία πορεία ελληνικών εξαγωγών Ιαν/10 – Ιαν/11

Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι ότι παρατηρείται να ανακάμπτει το σύνολο των 10 κυριότερων εξαγωγικών κλάδων. Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 38,9% συνολικά σαφώς και κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στα βιομηχανικά, που αποσπούν σχεδόν το 1/3 των ελληνικών εξαγωγών και παρουσίασαν ετήσια αύξηση κατά 32,9% (κυρίως από ενδοκοινοτικές συναλλαγές – εντός ΕΕ). Ο κλάδος των ορυκτών παρουσίασε σημαντική αύξηση, κυρίως σε χώρες εκτός ΕΕ και τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 26%, κυρίως σε αγορές εντός ΕΕ. Αξίζει να αναφερθεί η άνοδος στις εξαγωγές λιπών & ελαίων, που τα τελευταία έτη σημείωνε διαδοχική πτώση. Ωστόσο, τον Ιανουάριο 2011 παρατηρείται αύξηση κατά 56,7% (εντός ΕΕ αποστέλλεται ο μεγαλύτερος όγκος λιπών & ελαίων), ενώ σε αξία διαμορφώθηκαν στα €33,9 εκατ.

Λόγω της ενσωμάτωσης των «ελλιπών τελωνειακών διασαφήσεων» των πετρελαιοειδών, τα στοιχεία των ελληνικών εισαγωγών δεν είναι τελικά και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα σαφή εικόνα για την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας για τον Ιανουάριο 2011. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εισαγωγές τον Ιανουάριο 2011 μειώθηκαν κατά 14,2% και σε αξία διαμορφώθηκαν στα €2.381 εκατ. και κατά συνέπεια το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 33,3% και σε αξία διαμορφώθηκε στα €1.241 εκατ.

Οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι η πορεία αυτή θα ήταν εξασφαλισμένη αν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις διέθεταν την απαραίτητη ρευστότητα που θα τους δώσει την δυνατότητα να εξάγουν σε περισσότερες αγορές επιτυχημένα. Καλούμε τις τράπεζες να στηρίξουν έμπρακτα τους Έλληνες εξαγωγείς, παρέχοντας την απαιτούμενη ρευστότητα στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, η οποία σήμερα δεν είναι επαρκής. Ακόμα, ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Εξωστρέφειας Go2Market, το οποίο θα πρέπει να παράσχει άμεσα διάφορες μορφές εγγυοδοτήσεων μέσω των οποίων θα ενισχυθεί δραστικά η ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων.