kay_01Επισφαλή κρίνει τη συνέχιση της λειτουργίας του Αμερικανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, έκθεση των επιθεωρητών του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, την οποία δημοσιεύει, σήμερα, η εφημερίδα…

“Θεσσαλονίκη”. Σύμφωνα με την έκθεση “δε συνεισφέρει ικανοποιητικά στα συμφέροντα των ΗΠΑ”.

Από το γενικό προξενείο, σε ερώτηση της TV100 απάντησαν το εξής:

“Ναι, υπάρχει αυτή η σύσταση στην αναφορά που έχει γίνει από το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή αλλά είναι μία από πολλές συστάσεις.  Οι αναφορές του γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή προσφέρουν συστάσεις και όχι τελικές αποφάσεις”.

Το πιθανολογούμενο κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης θορύβησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που έλαβε πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο.

Σε σχετική ερώτηση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Daniel Bennett Smith δηλώνει αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η γενική πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Catherine Kay αρκέστηκε να σημειώσει ότι οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του State Department.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του προξενείου ανέρχεται σε 2.200.000 δολάρια, ποσό που επιβαρύνεται και από υποστήριξη κάποιων υπηρεσιών από την Αθήνα κατά -τουλάχιστον- 600.000 δολάρια.